LintjesIn

Je zou het niet denken, maar dit is een verzoekjurkie: een Huizer politicus wilde graag een Immejurkie over Endorsements op LinkedIn. Voor wie denkt dat dit weer een verzinwoord is, zoals immejurkie of innetbos: endorsement is een heus woord, engels voor onderschrijven, bevestigen, aanbevelen.

Endorsements op LinkedIn

Even terug naar het latijn: dorse komt van rug, je steunt iemand in de rug, als het ware. Endorsement is positief, ooit betekende het dat je een betaalcheque valideerde, nu geef je iemand ruggesteun voor iets. Je valideert een kwaliteit.

Lijkt hier verdorie wel lesje engels. Dat van dat ‘dorse’ heb ik ook pas net ontdekt hoor, nooit eerder over nagedacht. Shame on me.

Op linkedin kun je iedereen voor van alles en nog wat endorsen. Je hoeft ze er niet eens voor te kennen. Je kunt ook endorsements krijgen. Het is de bedoeling dat dat ergens op slaat. Je wilt geen endorsement voor breien krijgen, als je bijvoorbeeld juist goed bent in haken. Ik zou het erg vinden, als iemand mij zou endorsen voor m’n accounting skills, die ik niet heb, om m’n copywriting skills over te slaan.  Dat zou ik wel voelen. Onze Huizer politicus heeft 148 endorsements gekregen van zijn meer dan 500 connections. En een stuk of 46 Knows Abouts. Zijn wethouder heeft er een paar minder, maar tikt er nog steeds 94 naar binnen. Zijn eigenlijk een soort lintjes.

Goed, je hebt een keurig stapeltje endorsementslintjes voor allerlei skills. Wat doe je daar dan mee? Je kunt ze niet weggeven. Je zegt ook niet zo gauw: nou nee bedankt, maar ik heb totaal geen verstand van interim management en het interesseert me eigenlijk ook geen klap, maar het verdient zo lekker. Of geef maar aan die en die, want die heeft nog maar 1 endorsement – anders is het zo zielig. Je kunt er ook niet in handelen, zovan: mag ik van jou drie politics endorsements, krijg jij van mij 1 copywriting endorsement (zou ik eerlijk vinden).

Even voor de check: Obama heeft 0 endorsements, David Cameron 0, begint leuk te worden. Bill Gates, 0. Ik heb nog een stuk of 10 namen ingetikt, maar die staan niet eens op linkedin.

Endorsementlintjes zijn blijkbaar voor gewone mensen. Die zitten eigenlijk op LintjesIn.

Ik weet genoeg. Ga als de wiedeweerga m’n endorsements wissen, voordat iemand ze ziet.