Immejurkie Innetbos

(Mei 2014) Innetbos moet eigenlijk zijn  ‘in het bos’, maar vond het zo leuk staan bij immejurkie. Wat is er toch met een bos, dat je er door verandert, ook al is het maar even.

sprookjesbos

Neem nou een boom. Vroeger klom ik er vaak in, tot een meter of 8 hoog, om op een tak te gaan zitten. Ik was een klein, dun en lenig dingetje, dus ik kon hoog komen. D’r is iets met bos en bomen. Je zult me niet een boom zien knuffelen of tegen een pol mos zien fluisteren. Maar d’r is iets. Vandaag met een groep kinderen in zo’n klimbos geweest. Allemaal wilden ze omhoog, van boom tot boom. Ik ook, maar ik was grondstewardess. Iedereen vindt een klimbos fantastisch, ook al is het te hoog, te lastig, te alles. Dat we in die bomen klimmen is denk ik niet iets aperigs, want we gaan er niet bij gillen en we vreten ook geen blad. Iets groenerigs-biologisch-natuurderigs dan. Ik ben een beetje thuis in het Rudolf Steiner gedachtengoed, maar ook antroposofen blijven redelijk aards, hoe astraal ze ook zijn. Heb ze nooit op boomkleven betrapt. De groene politiek zie je ook al niet noest in een boomhut vergaderen over bomen. Die zitten het liefst lekker comfy in een fijn zaaltje met koffie over groene dingen te praten.

Innetbos is het echt anders. Komt-ie: ooit van sprookjesweiland gehoord? Of van sprookjeseiland, sprookjeszee of ik zeg maar wat: sprookjeslucht? Precies. Ik ook niet. Sprookjesbos! Now we’re talking. Dat is het. Denk Grimm, Potter, Rood Kapje, wat heb je nog meer, Hobbit, Gruffalo. Dat is het. Innetbos komen de verhalen vanzelf. Innetbos op grote hoogte aan een kabel omhoog klimmen, dan ben je toch zeker heel iemand anders dan anders? Innetbos ben je ook even vrij van alles-wat-ik-nog-moet en heb je tijd voor verhalen. Dat is het. Verhalen. Komen vanzelf in je hoofd. Vandaar al die Immejurkies. Ben grotendeels in een bosomgeving opgegroeid, zat vaak in de hoge beuk, daar komen die verhalen gewoon vandaan. Sommige mensen gaan naar het strand, lekker even je hoofd leegmaken. Je snapt zeker wel dat ik daar dus niet naar toe ga en als ik er al heen ga, dan met een capuchon op. Ga me daar een beetje m’n hoofd leeg laten waaien. Wie moet dan die immejurkies verzinnen? Dabbedoelik.