JubelJurkie

Call-to-Action Jurkie leverde een aantal verzoeken op. Dit is Immejurkie 50, over het JubelJurkie, naar het joods concept van JubelJaar.

 jubileum vieren

Zo, nog een beetje gejubeld vandaag? Nou nee, morgen jubel ik pas weer, ben nu aan het werk. Leuk woord he, jubel. Vrolijk, zonder harde medeklinkers. Jubileum vind ik wat statiger, komt door dat ‘eum’. Jubileum is positief, er valt iets te vieren. Huwelijk, werk, leeftijd, koningschap, dat soort dingen. Jubileum voelt anders dan herdenken. Herdenken klinkt als memoriam, is heel anders toch? Jubel is een joods woord dat van yōbhēl komt en dat heeft weer te maken met de ramshoorn. In de joodse geschiedenis bliezen ze eens in de 49 jaar, precies op Verzoendag, flink hard op de ramshoorn, de bazuin. Zo kondigden ze het Jubeljaar aan, het 50ste jaar. In het ultrakort: in het jubeljaar kreeg iedereen zijn erfdeel terug. Slaven kregen hun vrijheid terug, het land kreeg een jaar rust en als je in de afgelopen 49 jaar goederen of land had moeten verkopen, kreeg je dat ook weer terug. Had je in de tijd tussen de jubeljaren inderdaad iets moeten verkopen, dan hing de verkoopprijs af van het aantal jaren tot aan het volgende jubeljaar. Het kwam er op neer, dat Israel het erfdeel dat ze van God kreeg, nooit zou verliezen. In praktijk bracht het gelijkheid in welvaart met zich mee. Wat ik dan weer niet snap, is dat dat maar eens in de 50 jaar was. Zo oud werden ze vroeger toch niet? Misschien was het wel overdraagbaar. Kreeg je het erfdeel van de vorige generaties terug of gaf je het terug aan wie dan ook.

Eens kijken wat ik terug zou willen, wat ik in de afgelopen 50, ok, 48, jaar heb verkocht, of als vrijheid heb ingeleverd. Ik kan wel wat bedenken. Maar dat moet andersom dus ook. Moet ik iedereen die mij iets gaf of verkocht, ook weer alles teruggeven. Aiai, dat lijkt me vreselijk: moet ik dan dus al die fb-likes teruggeven? Al die google pageviews op immejurkie? Net jarig geweest: ben net zo blij met bezoekjes en cadeautjes, moeten die ook weer terug? Zal toch niet?

Belasting wil ik wel terug, zeker als ondernemer. Studiebeurs heb ik er wel mee terugbetaald denk ik, hoewel ik met 6 ½ jaar studeren de overheid en mijn ouders wel wat heb gekost. Even tussendoor: dat leenstelsel vind ik prima. Waarom zou je niet investeren in je opleiding? Ooit een ondernemer van 18 gezien die een jaar of 4 elk jaar duizenden euro’s van de staat kreeg om zijn onderneming te starten? Zonder business plan he, zonder marktonderzoek, zonder leads of investeerders. Die moet zijn eigen geld bij elkaar zien te jubelen. En de bank doet meestal niet aan kwijtschelden.

Jubeljaar, verzoendag, erfdeel. Prachtconcepten. Zeker dat jaar rust spreekt me wel aan. Dat heen- en weer teruggeven, gelijkheid van welvaart, hmmm tjaa, dat vind ik lastiger. Jullie hoeven de immejurkies echt niet terug te geven. En ik ga ook niet een jaar pauze inlassen met immejurkies tikken. Wie moet er eigenlijk op die ramshoorn blazen om het jubeljaar aan te kondigen? Ik weet het. Je moet zelf elke dag even ‘yohbelen’, elke dag even rust, elke dag bedenken dat je heel veel zomaar hebt gekregen. Zonder dat je het terug hoeft te geven. Geluk mag je namelijk houden. En delen.