Immejurkie doet Pittig

Vandaag doen we pittig. In de zin van: vandaag behandelen we het hoofdstuk “Pittig”. Daar kan ik wel wat mee. Pittig komt etymologisch van pit, dus van kern, zaad, essentie, daadkracht. Ik vink eerst even Pittig Jurkje af, want dat gaat volgens google over strak, kort, zwart, leer of latex. Kleine 800.000 hits. Daar gaat het dus niet over. Door naar pittig ding. Moet je kijken wat er gebeurt, m’n browser loopt er gewoon van vast:

pittig betekenis

Maar goed, ik kan het zelf ook wel bedenken. Man of vrouw? Klopt, vrouw. Mannen zijn niet pittig, vrouwen wel. Als ze je pittig noemen, moet je je afvragen of dat wel een compliment is. Een man is niet pittig, maar dóét pittig. Stelt pittige toetsvragen bijvoorbeeld. Of voert een pittige discussie. Pittig gaat ook over het weer: pittig buitje. Niet over een orkaan, dat zeg je niet: pittig orkaantje. Wel over een Grote Prestatie, zoals een pittige triathlon. Als een man dan zegt dat het pittig was, heeft hij waarschijnlijk net 1.5km gezwommen, 40km gefietst en 10km gerend. Dat hij dan ‘pittig’ zegt, betekent dat hij eigenijk wel wat meer gewend is, maar dat dit ook behoorlijk pittig was. Hij is nog de baas over de situatie, dat is wat hij bedoelt met dat pittig.

Een vrouw hoor je nooit zeggen: nou, de bevalling was wel pittig. Nee, een bevalling is gewoon loeizwaar, daar is geen woord voor en al helemaal geen mannenwoord. Dan zou het namelijk iets van Iron Woman (denk triathlon) of BabyAthlon of SuperAthlon (dat ‘athlon’ is grieks voor wedstrijd – niet dat een bevalling een wedstrijd is) heten. Maar nee, wij doen gewoon een bevalling, alsof het kind er zo uitkukelt.

Bij kinderen die ik ken was pittig in het voorjaar nogal in (tegen dat je het overneemt, loop je achter). In de politiek dan. Jahoor, 1.7mln hits, met een piek in de zomer van 2014. Dat belooft nogal wat daadkracht, al die pittige politiek. Het worstelen, knokken, zelfs het mooizeggen is voorbij. Een pittige herfst, mensen, dat is wat we krijgen. Maak niet eens uit waar het over gaat, niet iets ergs, erge dingen overstijgen ‘pittig’. Ebola is niet pittig. Ebola is een catastrofe. Oorlog is niet pittig. Oorlog is een catastrofe. Maar gewone politiek, jongen, pittig, totaal pittig.

Ps ik hou wel even in de gaten welk woord in de herfst in is bij kinderen, dan kunnen we dat alvast in ons voorjaarsvocabulair opnemen.