ImmeTogaatje maar dan ook met zijn allen

Het opperkleed. Dat is me nogal niet wat, opperkleed. Je mag ook niet maar zo een toga aan, je moet wel een eerwaardige functie hebben, iets van advocaat, rechter, predikant, priester, wat hebben we nog meer, ja, academicus.

ImmeTogaatje zie je er heel anders uit en dat is de bedoeling ook. Je toga onderstreept de eerwaardigheid van het ambt dat je bekleedt. En je toga bedekt eventuele ijdelheden. Helemaal als het een zwarte toga is, daar is inderdaad niets vrolijks of aantrekkelijks aan. Wel statig, niet per se aantrekkelijk. De witte bef staat voor neutraliteit, maar of dat voor een predikantentoga geldt, hangt er volgens mij vanaf, waarover je neutraal wilt zijn.
Stel je bent predikant, doe je dan wel of geen toga aan? En wat voor kleur toga kies je? Amerikaans, dus met rits, of Europees met knoopjes? Moet je ook nog voor een soort stola voor over je toga kiezen, qua kleur en qua design. Choices!

Goed, je komt er wel uit en je kiest je toga: met of zonder knoopjes, rits, stola, bef, kleur, wijde mouwen, op de enkel of eronder. Wat dan?
Dan sta je daar, ImmeTogaatje, het kleed dat je ijdelheid bedekt en de eerbied van je ambt benadrukt. Want je bent belangrijk om wat je doet en zegt over de Bijbel, niet om hoe je eruit ziet.

ImmeJurkie was ImmeJurkie niet, als ze dat niet eens van de andere kant zou bekijken. Komt-ie: Wat maakt een predikant anders dan een gemeentelid, dat op zijn of haar gemakje in de kerkbank zit, met een zondags pak of lekker in je jurkie. Is niet zo moeilijk te bedenken. Of toch?

Waarom moet een predikant zijn of haar ijdelheid bedekken, neutraal zijn en vooral eerbiedwaardig, en waarom hoeft de gemeente dat niet? Je voelt hem al. Daar klopt iets niet.

Ik stel daarom voor, dat alle gemeenteleden de volgende keer dat ze naar de kerk gaan, ImmeTogaatje gaan. Want het gaat niet om je ijdelheid of je persoonlijke dingetjes, maar om je eerbiedwaardigheid en je neutraliteit. Vrij vertaald: om respect voor je mede-gemeenteleden, hun taken, hun giga-inspanningen om jouw kerk voor te sorteren op een mooie toekomst, om respect voor de predikant en om respect voor de kerk als huis van God. Dat geldt voor iedereen, gemeentelid en predikant.

Kom, zoek een knap ImmeTogaatje, je mag zelf de kleur kiezen en trek ’m de volgende keer aan. Zodat je eventjes alleen maar bezig bent met waar het om gaat: eerbied voor God en je medemens.

De great scheme of things.

ps Ik weet al welk togaatje ik kies:

ijdelheid bedekken