PoetsJurkie

Alle vrouwen, oke, veel vrouwen, kunnen het maar amper onderdrukken. Zeker nu het bijna voorjaar is. Poetsdrang.

poetsdrang

Waaaaat heb je die raaaamen gezien? Ah nee dat kan echt niet. Zei ik tegen onze zoon van 12. Zeg-ie: “Aahjoh, dat is gewoon een ecologisch gordijn”. Verzint een vrouw niet. Die denkt: hm, als ik nou eerst even de boodschappen doe, dan kan ik daarna nog gauw even de ramen lappen, voordat ik weer aan die deadline ga.

Ik ben geen poetsjurkie. Meer een gelegenheidspoetser. Doe soms als een bezetene om tien uur ’s avonds de keukenvloer om vervolgens de zolder te laten overwoekeren door dingen & spullen & objecten & dozen.  Af en toe ben ik een Gooise poetser. Gooise poetsers doen aan optisch bedrog in ‘t kwadraat. Schuiven de hele rotzooi in een overpriced steigerhouten meubel en bedenken dan niet dat die kast dus eigenlijk een kliko van 2000 euro is. Een Gooise poetser doet niet al te veel lampen aan – zodat je minder ziet – en spuit heel licht wat Chanel door ’t huis. Die van dat Chanel heb ik zelf uitgevonden. Ging jaren geleden een auto inruilen. Zou er 1000 euro voor krijgen. Ik ben gaan poetsen, optisch dan en heb er wat dure Chanel ingespoten. Voila, 2000 euro.

Een Canadese vriendin, die geen poetser is, zelfs geen Gooise, vond ooit een ‘liquified cucumber’ onderin haar koelkast. Nee erger nog, haar nanny vond ‘m. Dat kan gewoon gebeuren. Maar ’t overkomt een echte poetser niet, want die heeft discipline. En dus een frisse koelkast, zonder vloeibaar geworden groente.

Ik geloof dat echte poetsers, dus de gedisciplineerde poetsers die niet al te veel met spuitbussen doen, ons land beschermen tegen allerlei vreselijke dingen die je van liquified cucumbers en ander scheikundig materiaal in je koelkast, douche of gootsteen kunt krijgen.

Echte poetsers houden zich aan een schema. Een echt poetsjurkie poetst het huis in de helft van de tijd twee keer zo schoon. Met de helft van de schoonmaakmiddelen.

Een goed poetsjurkie helpt je trouwens ook door barre tijden heen; ze geeft je orde, frisse lucht en ruimte en ze luistert ook nog naar je drama’s.

Echte poetsjurkies zijn zeldzaam. En ik kan het weten, want ik ken iemand met een echt poetsjurkie. Ze heeft veel jurkies, vooral humorjurkies, maar dat poetsjurkie van d’r…dat is olympisch.