Broodje Dopa Parkinsonboksen: dubbeltaken

Fotografie Wim Rozenberg

Dubbeltaken. Dat is een lastige, want de wetenschap is er nog niet uit of dubbeltaken of multi-tasken wel bestaat. Als het al bestaat, dan heeft iedereen er een ander idee bij. Twee dingen tegelijk doen, kan best. Drie of vier ook. Maar is dat multi-tasken?

Ik kan op dit moment typen, zitten, broodje hagelslag eten en denken tegelijk. Maar ik kan niet met de ene hand typen en met de andere hand met een pen schrijven. Of de volgende zin bedenken en tegelijk het alfabet opzeggen. Ik kan dus niet twee of meer taken precies tegelijk uitvoeren, als ik die taken vanaf precies dezelfde plek in mijn brein moet aansturen. Wat ik wel kan, is switchen tussen taken. Dat is iets heel anders. De snelheid waarmee je kunt switchen, kan afnemen, naarmate je ouder wordt of als je bijvoorbeeld Parkinson hebt. 

Sneller op je plaat bij dubbeltaken

broodje dopa dubbeltaken

Ik kwam een onderzoek tegen, waarbij mensen met Parkinson ‘dubbeltaken’ moesten doen: lopen en bijvoorbeeld rekensommen oplossen tegelijk. Wat bleek: de mensen die dubbeltaken deden, hadden een groter valrisico dan mensen die alleen maar hoefden te lopen. 

Wat wél werkt, is het combineren van kracht, cardio of coordinatie met cognitieve oefeningen, zolang je je niet hoeft te verplaatsen. Bijvoorbeeld een serie squats combineren met het opzeggen van het alfabet of een cijferreeks. Dat is veilig, omdat je geen (extra) valrisico hebt. Maar wat blijkt, is dat je brein meestal prioriteit geeft aan je cognitieve processen, zoals die cijferreeks of dat alfabet, boven de uitvoering van de squat. 

Dat betekent twee dingen: lopen en googlemapsen tegelijk is gevaarlijk

Dat betekent twee dingen.
Eerste: doe één ding tegelijk, als twee of meer dingen tegelijk gevaarlijk worden.

Als je door de stad loopt, tussen trams, fietsen, taxi’s en honderden mensen door én je bent aan het googlemapsen hoe je bij het station komt, dan is de kans dat je op je plaat gaat een stuk groter. Dan is het slimmer om als een echte toerist even stil te gaan staan, te googlemapsen, de route te onthouden en dan weer verder te lopen.

Tweede: combineren van oefeningen voor kracht, cardio of coordinatie met cognitieve oefeningen is een supergoed idee, zolang het veilig is. Het grote voordeel van cognitieve training is dat het je ‘denkvermogen’ versterkt. Een sneller denkvermogen betekent dat je sneller denkt, betere beslissingen kunt nemen, tijdig kunt anticiperen en je je werkgeheugen kunt versterken.

'We' laten 'ze' dubbeltaken doen

‘We laten ze dubbeltaken doen’ is een eigen leven gaan leiden in de wereld van Parkinsonboxing of Parkinsonboksen. Het hele concept ‘dubbeltaken’ bestaat niet echt of zelfs echt niet. Ooit Mohamed Ali het alfabet horen opzeggen tijdens een bokswedstrijd? 

Het concept ‘we’ versus ‘ze’ bestaat helaas wel, tenminste als de coach zelf geen Parkinson heeft en de sporters niet. Blij dat we bij ParkinsonSport.nl nooit over ‘wij’ en ‘zij’ praten. Wij hebben allemaal Parkinson, de trainers en de sporters. Wij zijn onze eigen trainer, over dubbeltaken gesproken .

Mariette Robijn

Parkinson sinds 2012

Fitnesstrainer A 

Fitnesstrainer B

Bewegingsdeskundige Niet Aangeboren Hersenletsel 

Boksfit Instructeur Nederlandse Boksbond

Rock Steady Boxing Affiliate Owner & Coach

MSc Health Care Management

BA Modern Japanese Studies