Potje. Hoe dan?

Urine inleverenJe moet urine brengen bij het ziekenhuislab. Hoe gaat dat in zijn werk? Correctie: hoe gaat dat in háár werk?

Als je niet van een verslag over gehannes boven een ziekenhuis-wc houdt, klik dan weg. Het kan nu nog.

Welk potje?
Je moet sowieso een speciaal potje van het ziekenhuis of de huisarts gebruiken. Een schoongespoeld jampotje kan niet.  

Test het potje
Test even of je dat ziekenhuispotje goed open en dicht krijgt. Je wilt straks niet achterstevoren en opdekop boven de wc dat potje niet dicht kunnen krijgen. Of niet open. Zorg dat er bij dat testje niks in of aan het potje of deksel blijft zitten. Krijg je verkeerde testuitslag van.

Label op het potje
Als je een potje met een label meekrijgt, check of er idd jouw naam en geboortedatum opstaan.

Aan de slag met dat potje
Je gaat naar de wc. Je checkt een paar dingen: is er wc papier, kan ik dat potje ergens neerzetten, waar laat ik m’n jas, tas, telefoon, waar kan ik mn handen wassen, waar spoel ik dat potje straks af, waar zet ik het neer als ik m’n jas tas telefoon weer pak, is er een tissue of iets waar ik dat potje in kan doen?

Het plassen
Je moet dat potje geopend in je hand hebben op ‘t moment dat je daadwerkelijk gaat plassen. Draai dus eerst het dekseltje eraf en leg dat op een schone tissue. Ergens waar het schoon blijft.
Intussen moet je je broek en/of jurk en/of panty en/of slip uit doen. Met dat potje in je hand. Je zult maar Parkinson hebben.

Niet te vroeg klateren
Nu komt het erop aan. Het is te hopen dat je niet heel nodig moet plassen, anders begin je al te klateren voordat je dat potje in stelling hebt gebracht.

Squats
Het is ook te hopen dat je goed ben in squats, lenig bent en op de kop een paar dingen tegelijk kunt doen. Die squat is nodig, omdat je boven de wc pot moet hangen, want als je gaat zitten heb je geen ruimte om met je hand dat potje precies onder de straal te houden

Opdekop denken
Je hangt dus boven de wc pot, je hand met het potje probeer je via de zijkant of tussen je benen door onder de straal te positioneren. Je moet kunnen zien wat je doet, anders plas je wel, maar niet in het potje. Als je tussen je benen door een goed beeld van het potje en de te verwachten straal wilt hebben, dan hang je dus voorovergebogen op de kop tussen je benen door te kijken. Je brein moet dan behoorlijk schakelen omdat je op de kop kijkt.

Positie van het potje
Intussen sta je nog in squat positie en moet je je balans niet verliezen. Je moet het potje natuurlijk rechtop houden, wat betekent dat je je hand met dat potje stabiel in goede positie moet houden.

Ok. Je kunt gaan plassen.
Let op, de eerste straal kan maar zo over je hand lopen. Je moet snel zijn. Potje iets naar links of rechts of voor of achter. Raak. De straal komt keurig in het potje terecht. Pfff gelukt.

Potje loopt over
De straal stopt niet, ook al is het potje al vol. Het potje loopt over. Je plast over je hand. Je kunt geen kant op, want als je van positie verandert dan kan er van alles misgaan: je houdt het potje per ongeluk scheef, je plast over de rand, je plast over je kleding of je schoenen. Dan maar over je hand.

Potje veilig stellen
Ben je uitgeplast, dan moet je die waarschijnlijk natgeplaste hand met de potje richting de tissue bewegen die je had klaar gelegd. Dat is nog vrij lastig omdat je én dat potje rechtop moet houden, je hand nat is en je nog steeds in squat positie boven de wc pot bungelt.

Oh wacht
Hoe droog ik nu mij eigen billen af? Eerst dat potje veilig stellen en boven de pot blijven hangen, omdat de laatste druppels anders op je kleding, schoenen of de wc bril terecht komen. In die halve squat zet je het volle potje op de tissue, je pakt met je andere hand wc papier. Dat moet je dus met 1 hand doen want die andere is nog nat. Had je overheen geplast weet je nog. Best lastig, wc papier pakken met 1 hand. In die halve squat.

Broek weer aan
Stel dat het tot zover allemaal lukt en je bent weer zo goed als droog, dan moet je je broek, jurk, slip, panty of wat dan ook, weer aan zien te krijgen. Terwijl die ene hand nog nattig is, omdat je daar overheen had geplast.

Handen wassen voor of na aantrekken broek
Als je in zo’n grote ziekenhuis toiletruimte met wandsteunen en wastafel bent, kun je eerst met je broek op je enkels naar de wastafel gaan. Zit je in een gewoon wc hokje zonder wastafel dan gaat dat niet. Dan moet je je hand met wc papier droogvegen voordat je je broek en alles weer aantrekt. Vergeet niet door te trekken.

Potje dicht
Terug naar het potje. Daar moest je het dekseltje nog op doen. Potje is waarschijnlijk nat, een wc papiertje kan handig zijn. Dekseltje erop? Niet scheef?

Handen wassen
Ok dan nu je handen wassen en dat potje afspoelen. Volgorde is belangrijk. Eerst je handen wassen. Dan het potje schoonspoelen en op een tissue zetten. En dan nog een keer je handen wassen. Goed afdrogen om daarna dat potje af te drogen. Twijfel: loop je met dat doorzichtige potje over de gang van het ziekenhuis of de huisarts naar het lab of wikkel je het eerst in een tissue? Ik doe meestal dat laatste. Anders ziet iedereen mijn urine en ik wil ook niet iedereen’s urine zien.

Pffff
Met jas tas telefoon en dat potje in een tissue loop je naar het lab.

Rekje
Je vraagt aan de verpleegkundige waarom ze niet iets bedenken op dat gehannes met een potje. Waarom je een potje met een opening van nog geen 2 centimeter krijgt.
Verpleegkundige vindt het al net zo hopeloos als ik. Ze probeert al 20 jaar om het te veranderen. Maar tot nu toe zonder succes.

Want potjes met een bredere opening passen niet in het rekje van het lab.