Ik wil van mijn regie af

vraaggestuurde zorgWAAAAT??? Het klopt. Ik wil er vanaf, van die hele regie. Vooral van die over de zorg die ik ontvang. Regie is namelijk een woord dat helemaal niet bij zorg hoort. Regie betekent ‘artistieke leiding’.
Toen ik Beleid en Management van de Gezondheidszorg studeerde, erg lang geleden, was het enorm modern om over vraaggestuurde zorg te praten. Ruim 20 jaar verder is het nog niet helemaal gelukt met het inrichten van die vraaggestuurde zorg.

Regie

We hebben er alleen een ander woord voor gekozen: Regie. Een lekker vaag woord. De zorgaanbieder en de verzekeraar denken: alstublieft, dit is uw budget, succes ermee, ook al ben je te ziek of te bezorgd om het allemaal te snappen. En noemen dat met de beste intenties: de regie teruggeven. De politicus denkt: belachelijk! Natuurlijk heeft de patiënt de regie, wat dacht je dan? Waarmee de politicus precies hetzelfde dreigt te doen als de zorgaanbieder of verzekeraar: over het hoofd van de patiënt heen beslissen wat goed voor hem is.

Barking up the wrong tree

En iedereen bedoelt het goed, maar zoals de Engelsen het zo treffend formuleren: they’re barking up the wrong tree.
Ik leg het uit met het voorbeeld van het ParkinsonNet. Zij hebben een knappe site neergezet, met alle zorgverleners die je eventueel nodig hebt op een rij. Even je plaatsnaam intikken en voilà, alle gegevens op je scherm. Niemand heeft het over regie of over vraaggestuurde zorg. Nee, de zorgverleners presenteren zich gewoon overzichtelijk. Dat heeft dus alles met service te maken. Bij de Albert Heijn ligt alles ook geordend in het schap. Daar zwiepen ze de hele santekraam ook niet door elkaar om vervolgens te zeggen: zo, we geven de regie aan de klant. Dat zeggen ze niet, want dan komt er niemand. Sterker nog, je krijgt er een Allerhande bij, zodat je precies weet wat je wanneer moet doen.

Vraaggestuurde zorg

Dat is wat er soms mist in de zorg. Regie en vraaggestuurde zorg zijn mooie woorden, echt, heerlijk. Kun je uren over praten, je kunt er zelfs een hele studie voor optuigen. Ik weet dat toevallig. Maar ik weet toevallig ook, dat als je respect hebt voor je cliënt, patiënt of hoe je iemand ook noemt, je met duidelijke informatie, routes en keuzes moet komen. Zolang je dat niet doet, zolang je de navigatie door je zorgaanbod verbergt, zolang is de patiënt aan jouw beslissingen of die van de politiek overgeleverd.

p.s. dat van ParkinsonNet weet ik, omdat ik al vrij jong zelf met Parkinson zat opgescheept.