Passie aan parkinson

Parkinson passie en compassieEcht veel meer mensen dan je denkt. Vooral ondernemers zitten full-time hartstochtelijk te lijden. Ik niet, ben wel ondernemer, maar dat hartstochtelijk lijden doe ik als ondernemer eigenlijk alleen als mijn laptop crasht. Of als thuis de wasmachine kapot is. Waarom roepen we dan toch zo vaak dat we hartstochtelijk zitten te lijden? Want dat is wat je doet als je zegt dat je ergens passie voor hebt. Beter gezegd: passie aan iets hebt.

Wat heeft passie met dat lijden te maken?

Volgens mijn Groot etymologisch woordenboek van Van Dale heeft passie met ‘hartstocht en lijden’ van doen. Het is zelfs een ‘gemoedsaandoening’. In 1265 tekenden ze het woord voor het eerst op. Een kleine 800 jaar hebben we al een woord voor iets waar we met hartstocht aan lijden. Tuurlijk, de ware ‘Passion’ gebeurde volgens mij nog eerder, maar die was van een andere orde. Maar dat woord passie gebruiken we in 2015 voor van alles en nog wat. Moet je ‘passie’ eens googelen: 12 miljoen hits, inclusief de foute natuurlijk.

Passie aan parkinson

Naast een gezin, bedrijf, een wasmachine en bijna een nieuwe laptop, heb ik parkinson. Heel soms heeft parkinson mij. Ik kan je vertellen: dan begint het te dagen wat ze met hartstochtelijk lijden bedoelen. Aan wat ik nu heb en aan wat komt. Dan heb je iemand nodig met compassie met jou en je  ‘hartstochtelijke lijden’, met je passie aan parkinson. Dat is wat de honderden kanjers van ParkinsonNet hebben: compassie met mensen met parkinson. Zij hoeven geen passie aan of voor parkinson te hebben, ook al is dat de slogan.

Passie aan parkinson hoort bij de patient.

Compassie met mensen met parkinson hoort bij de zorgverleners van ParkinsonNet.