ZorgJurkie geeft de regie uit handen

WAAAAT??? Het klopt. Ik geef de regie uit handen. Vooral die over de zorg die ik ontvang. Regie is namelijk een woord dat helemaal niet bij zorg hoort. Regie betekent ‘artistieke leiding’.

vraaggestuurde zorg

Toen ik Beleid en Management van de Gezondheidszorg studeerde, erg lang geleden, was het enorm modern om over vraaggestuurde zorg te praten. Twintig jaar verder is het nog niet helemaal gelukt met het inrichten van die vraaggestuurde zorg.

We hebben er alleen een ander woord voor gekozen: Regie. Een lekker vaag woord. De zorginstelling denkt: hop, hier heb je een te klein budget en je komt er wel uit, ook al ben je te ziek om het allemaal te snappen. En noemt dat: de regie teruggeven. De politicus denkt: belachelijk! Natuurlijk heeft de patient de regie, wat dacht je dan? Waarmee de politicus precies hetzelfde dreigt te doen als de zorginstelling: over het hoofd van de patient heen beslissen wat goed voor hem is.

En iedereen bedoelt het goed, maar zoals de engelsen het zo treffend formuleren: they’re barking up the wrong tree.

Ik leg het uit met het voorbeeld van het ParkinsonNet. Hebben een knappe site neergezet, met alle zorgverleners die je eventueel nodig hebt, op een rij. Even je plaatsnaam intikken en voila, alle gegevens op je scherm. Niemand heeft het over regie of over vraaggestuurde zorg. Nee, de zorgverleners presenteren zich gewoon overzichtelijk. Dat heeft dus alles met service te maken. Bij de Albert Heijn ligt alles ook geordend in het schap, zwiepen ze de hele santekraam ook niet door elkaar om vervolgens te zeggen: zo, we geven de regie aan de klant. Dat zeggen ze niet, want dan komt er niemand. Sterker nog, je krijgt er een allerhande bij, zodat je precies weet wat je wanneer moet doen.

Dat is wat er mist in de zorg. Regie en vraaggestuurde zorg zijn mooie woorden, echt, heerlijk. Kun je uren over praten, je kunt er zelfs een hele studie voor optuigen. Ik weet dat toevallig. Maar ik weet toevallig ook, dat als je respect hebt voor je client, patient of hoe je iemand ook noemt, je met duidelijke informatie, routes en keuzes moet komen. Zolang je dat niet doet, zolang je de navigatie door je zorgaanbod verbergt, zolang is de patient aan jouw beslissingen of die van de politiek overgeleverd.