ZaterdagJurkie

Nog altijd weet ik niet waar het fout is gegaan met de zaterdag. Zolang ik me kan herinneren, DENKEN we dat zaterdag een verrukkelijk lege dag is en precies even lang WEET ik dat het anders is. Het is de psychologische valkuil van de zaterdagfantasten. Die denken: lekker, vrijdagavond beetje hangen, wat drinken, desnoods op de bank en dan zaterdag wakker worden in een opgeruimd huis met opgevouwen was en een uitgeruimde afwasmachine.

De zaterdagfantasten zijn dromers, die elke zaterdag opnieuw moeten ontdekken dat er voetbal bestaat met uitwedstrijden, dat de wedstrijdshirtjes nog in de plastic zak van vorige week zitten en dat de wasmachine nog altijd geen eigen leven leidt.

Zaterdagfantasten dromen van alle klussen die ze weleens even zullen gaan klaren, zo op die lange zaterdagmiddag als ze terugkomen van een sportveld ergens in een andere provincie. En dapper gaan ze naar de kluswinkel om even wat steigerhout te halen voor een hip setje. Hoe moeilijk kan het zijn, paar planken, zagen, schuren, boren klaar. Halfdapper pakken ze thuis alles uit, zien dat de garage nog vol staat met oud papier en oja die fiets heeft een lekke band. Nou ja mikken we die planken wel even in de schuur, ga er toch zo mee verder. Eerst even boodschappen doen, de zaterdagfantast heeft dorst. En komt er op zaterdagavond om 19:00u in de supermarkt achter dat andere mensen waarschijnlijk wel met vers brood naar huis zijn gegaan. Ahjoh oppiep is ook lekker. En bekaf van een overvolle zaterdag zijgt de zaterdagfantast ineen op de bank. Morgen doen we die planken wel.

Dat is sneu. Want blijkbaar, BLIJKBAAR, heeft niemand de zaterdagfantast verteld dat het een psychologische valkuil is. De weekdenkers weten dat wel. Die weten ook dat zaterdag minder uren heeft dan een doordeweeksedag. Dat weet trouwens sowieso bijna niemand. De weekdenker wel, die heeft een lijstje met dingen die moeten, voordat het zaterdag is. Die heeft zaterdag tijd om koffie te drinken en de krant te lezen. Drie kranten. En te sporten. Voor 11:00u.

Blijft zondag over. Daar maken we de paradijsdag van. Kunnen de zaterdagfantasten en de weekdenkers even bijkomen. Want voor je het weet is het weer zaterdag. Gelukkig duurt dat nog een hele week.