Apple en het Ikea-effect

Bij eengrappige verhalen over Ikea iPhone denk je dat je ultiem gebruiksgemak koopt. Intuitief, jaja. Beautiful, klopt. Amazing. Dat ook wel ja. Vooral als je een nieuwe koopt en moet upgraden van je 4 naar je 5 en je kind jouw 4 krijgt en dus alles van zijn 1 of 2 moet overtassen naar die 4 waar jij eerst alles van hebt moeten backuppen en overzetten en synchroniseren en waaaar is mijn password en oohnee simkaartje op maat knippen en oja klopt alles nog met m’n iPad want ik ga van een 3 naar een Air.

 

En alles moet met kabeltjes via je laptop. Itunes, synchronisaties, reservekopieen, ander kabeltje, checken checken oops weer terug foto’s niet gelukt. Dat is dus helemaal niet intuitief. Het kost ons gemiddeld 2 uur per overzetrondje en dan zijn wij vrij handig met ICT en kabeltjes. Ik heb het er nu even niet over welke hindernisbaan je aflegt, als het frontje van je iphone kapoerewitz is.

Gebruiksvriendelijk? Ammeneus.

Ik weet nu waarom we toch EUR 600 voor zo’n iPhone neertellen. Het komt door het Ikea-effect, maar dan in ’t kwadraat. Komt-ie:
Het Ikea-effect is een marketing concept dat vast door mannen is bedacht*. Bij Ikea koop je iets dat je zelf in elkaar moet zetten, dat is namelijk goedkoper. Het neemt ook veel makkelijker mee he, 6 verschillende dozen tussen de 3 en de 30 kilo. Thuis ga je lekker uitpakken, mikt die kubieke meter karton in de schuur gaat er eens rustig voor zitten. Paar uur verder staat je badkamermeubeltje behoorlijk symmetrisch en behoorlijk stabiel in je badkamer. Zo, dat heb je toch maar weer voor elkaar. ’t Was even een gedoe, maar dan heb je ook wat. Als je dat meubeltje kant en klaar had gekocht, was je veel minder tevreden geweest. Dat is dus het Ikea-effect: als je mensen moeite laat doen om iets te krijgen, zijn ze er veel gelukkiger mee. Vette kans, dat je je eigenhandig in elkaar gezette beetje scheve badmeubeltje mooier vindt dan die kant en klare. Hoort ook bij het Ikea-effect. Bij Apple zit dat dus in startklaar maken van je nieuwe iPhone.

Maar het is nog erger: je eigen iPhone is ook de mooiste. Bewijs:

Je eigen iPhone is ook de mooiste. Heb je apps op je iPhone? Tuurlijk – is the pope catholic? En je eigen apps zijn handiger dan die van iemand anders, net als je eigen app-indeling op je scherm. Ikzelf heb bijvoorbeeld alle apps geordend in vakjes die ik dan Travel of Navigation of Japanese noem (dat laatste is opschepperij, geef ik toe). Maar ik heb wel echt een vakje Copywriting. Dus die van mij is echt veel mooier dan die van jou. Omdat ik zelf die vakjes heb zitten maken en je wilt niet weten hoe lang ik daar over heb gedaan. Dat heet vanaf nu het App-Effect. Dan ben je dat synchroniseren en die afspraak bij de Genius Desk in de Apple Store allang weer vergeten.
ps binnenkort ga ik eens analyseren wat je kunt zeggen over iemands persoonlijkheid, door alleen naar de indeling van zijn of haar apps te kijken.

*Moeders kennen het Ikea-effect al sinds moeders bestaan. Zij moeten namelijk giga hard werken om hun kind op de wereld te mogen zetten. En ik spreek uit 4x ervaring. Daarom houden moeders eeuwig van hun kind, alleen al vanwege die moeite. En daarom vinden ze hun eigen kind veel en veel aantrekkelijker dan dat van een ander. Dat weet ik nog van toen ik onze eigen kinderen van het kinderdagverblijf haalde. Die van ons waren verrukkelijk, ik vond het voor andere moeders bijna sneu dat ze met zo’n doorsnee-kind naar huis moesten. Inmiddels vind ik alle babies leuk, trouwens. Dus moeders herstellen ook weer van dat Ikea-effect, maar het kan maar zo weer de kop opsteken.