Wat zeg je tegen iemand zonder Parkinson?

Somtips parkinsonmige van mijn beste vrienden hebben geen parkinson, maar dat betekent niet dat ik ze niet respecteer. Toch blijft het moeilijk om precies de juiste woorden te vinden op het juiste moment. Je bent altijd bang om ze te kwetsen. Ik bedoel, als je geen parkinson hebt, WAT heb je dan wel? Vast niet iets dat net zo speciaal is.

Maar wij, mensen met parkinson, vergissen ons. Het is echt niet zo gemakkelijk om gezond te zijn. Daar moet je voorzichtig mee omgaan, met die mensen. Ook wij kunnen zomaar iemand tegenkomen, die geen parkinson heeft, juist als je het niet verwacht. Voor die situaties heb ik een aantal tips, zodat je altijd de goeie tekst hebt:

De Tips

1. Ik respecteer je om wie je bent, ook al lijk je supergezond te zijn.

2. Het moet echt moeilijk voor je zijn, wetende dat je ook parkinson kunt krijgen. Maar dat geldt voor ons ook hoor, wij hebben dan wel parkinson, maar wij kunnen morgen ook wel iets ergs krijgen. Je hoeft maar even te googelen en je hebt al bijna een ziekte.

3. Statistisch gezien en gelet op de gemiddelde levensverwachting, zijn de kansen toch aanzienlijk dat jij een vreselijke ziekte krijgt, iets waarbij parkinson verbleekt. Hoe ga je daar mee om? Het is toch een statistisch feit, dat je moet zien te accepteren. Ik zou regelrecht in de ontkenning schieten, maar aan de andere kant kan ik me eigenlijk totaaaal niet voorstellen hoe dat voor jou moet zijn. Nouja, misschien gebeurt het wel niet.

4. Wanneer merkte je voor het eerst dat je gezond bent? Heb je veel specialisten gezien? Allerlei scans gehad natuurlijk. Kan vrij lang duren zeker, voordat je bevestigd krijgt wat je eigenlijk al vermoedde: ik ben gezond.

5. Hoe zorg je nou dat je gezond blijft? Ze zeggen dat je vooral veel achter je schermpje moet zitten, veel zitten, weinig bewegen. Sport is sowieso riskant, volgens mij, je raakt maar zo geblesseerd.

6. Hoe kom je je dag door? Geen sport, geen bezoekjes aan de ergoneurologofysiopsych. Je leven is misschien wel heel saai, ik leef echt met je mee. Eenzaamheid, is ook een ding bij gezonde mensen he. Of zijn er wel supportgroepen voor mensen die niks hebben, geen parkinson, geen griep, echt totaal niks. Ik kan wel een praatgroep voor je zoeken bij jou in de buurt?

7. Zit het in de familie?

8. Je ziet aan de buitenkant niet dat je heel gezond bent. Je ziet er namelijk totaal niet gezond uit, je bent echt veel te dik, je zit onder de gekke plekjes en je ziet eruit alsof je wel een zonnetje kunt gebruiken. Mensen verwachten dan niet dat je gezond bent he, dat moet je toch steeds uitleggen. Hoe ga je daar mee om?

9. Nou, sterkte.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt, het is volgens mij de eerste serie tips voor Wat Zeggen We Tegen Iemand Zonder Parkinson. Als je het gevoel hebt, dat er nog wel een tip bij kan, dan hoor ik het wel.

Sterkte.