Dokter vs loodgieter

Weleens bij een medisch specialist geweest en weleens een loodgieter in je huis gehad? Na deze column weet je het verschil tussen dokters- en loodgieterstaal. We beginnen met de loodgieter.

Komt de loodgieter…dan is je afvoer is altijd Vreselijk Verouderd. “Nou mevrouw, u heeft wel op een tijdbom gezeten, ik weet niet wie dit heeft aangelegd, maar u mag blij zijn dat ik er ben, dit is echt totaaaal fout gedaan. Sjongejonge mevrouw, mag ik vragen wat u dat heeft gekost? WAT? Wat een cowboys! U heeft wel echt mega pech, ik heb veel gezien, maar zo erg als dit, nee, dat zie ik niet vaak. Ik kan u wel helpen hoor, maar ik ben bang dat dat wel een paar centen kost, maar goed, dan kunt u er weer een hele tijd tegen aan.”

Dat kan een medisch specialist niet zeggen.

Zou mooie boel zijn. “Zooo mevrouw, eventjes door de scan, waaaaaat…..welke malloot heeft die aderen aangelegd …. hallo hey … dat u uw eigen naam nog weet….vreselijk…ik heb veel gezien, maar….sjonge….nou u bent net op tijd zeg.”

Dat zegt-ie niet. Een arts is aangewezen op het woord Beetje. Picture this: je zit bij een arts en je bent echt goed over je rooie. Die hele doos tissues heb je al weggesnotterd en bij gebrek aan prullebak in je handtas gestopt. Een arts zegt dan ongeveer zoiets: “Ik heb het idee dat u een beetje overstuur bent. Misschien moet u een beetje ontspannen. Of het een beetje loslaten.”

Dan weet je zeker: dat “beeeetje” betekent helemaaaaal niet een beetje. Als de arts op zijn loodgieters zou communiceren, was het:  “Mevrouw, het is allemaal helemaal niet best, maar doe normaal, anders krijg je nog een hartaanval ook en dan zijn we met z’n allen nog verder van huis. Wees blij dat ik er ben, want ik pak het tenminste goed aan.”  Dat gaat niet.

Ik snap ze wel, de loodgieter en de dokter.

Een beetje dan. Die loodgieter moet de extreme urgentie van onmiddellijk ingrijpen aan jou zien te verkopen en zichzelf onmisbaar maken. Marketing op zijn best. De arts moet soms ook met extreme urgentie ingrijpen, maar wil je niet over de rooie jagen.

Dus moet je maar een beetje afwachten hoe het gaat, maar meestal houd je die symptomen wel een beetje of een beetje erg. U bent natuurlijk nog wel een beetje jong, maar ja, het went wel hoor, beetje bij beetje.