Hysterisch jurkie

betekenis woord hysterischIk vond het nog wel zo’n verrukkelijk woord, hysterisch. Zo lekker overdreven. Hysterisch jurkie aan naar een of ander feest. Je hebt ook kinderen, vooral meisjes, die hysterisch doen als er een celeb voorbij komt. Je hoort het al jaren, hysterisch. Babies doen hysterisch, vrouwen doen hysterisch. Mannen niet.

 

Predikaat Hysterisch

Hoewel ik er een paar van tv ken die in aanmerking komen voor het predikaat hysterisch. Meestal zijn ze met zijn tweeën, die mannen die ik bedoel en als ze om de drie seconden als een hyena lachen, weet je: je hebt ook  hysterische mannen. Tijd voor wat etymologisch onderzoek, oftewel even opsnorren waar dat hysterisch vandaan komt. Slecht nieuws. Hippocrates is de boosdoener. Volgens hem is hysterie een vrouwending dat alles te maken met de baarmoeder. Geen mens die na Hippocrates, dus pakweg ergens in de afgelopen 2450 jaar, op het idee is gekomen om OF dat hele woord af te schaffen OF de betekenis en herkomst aan te passen.

Zenuwziekte

In 1847 was hysterie nog steeds een zenuwziekte, geen griepje, maar meteen iets van neurologisch kaliber en 100% gevolg van baarmoederakkefietjes. Zegt Van Dale’s Etymologisch Woordenboek (waar overigens een man voorop staat, maar ja, er staan ook maar 10 vrouwen tussen de ca 60 redacteurs en taalkundigen). De gewone Dikke Van Dale schikt al wat in, die laat de associatie met baarmoeders zitten. Maar toch, nu ik ineens snap hoe dat zit met hysterisch, denk ik dat we afscheid moeten nemen van het hysterische jurkie.

Hippocrates, het is 20-16

Zal even de bedenkers van de artseneed van Hippocrates bellen, dat dat hysterisch er zo onderhand wel uit kan. Doen ze daar moeilijk over, dan stel ik voor dat we allerlei lullige aandoeningen opnemen in de Eed. Een lelijk woord, lullig, maar dan staan we tenminste quitte.