Waarom de dokter de baas is en blijft

Mariette RobijnDe dokter die de patient als partner ziet, heeft een gezagsprobleem met zichzelf. Die dokter heeft misschien jaren en jaren in een soort adelijke hierarchie gedacht. Die dokter heeft zichzelf via een hoogwerkertje van zijn goddelijke status naar de patient af laten zakken. Dokter kwam blijkbaar niet op het idee van een patient in een hoogwerkertje.Dokter leefde misschien in een wereld van gezagsverhoudingen. Dokter had aan het begin van de studie zo veel ontzag voor de halve bibliotheek aan medische boekwerken en voor de profs die daaruit doceerden, dat toen de dokter eindelijk de bul, de eed en een opleidingsplaats op zak had, zich on top of the world voelde. Dokter wist nu meer van jouw botten of brein dan jij. Dat is ook echt zo.

De dokter gaat aan het werk en blijft nog altijd een beetje bovenop die berg boeken staan. Dokter staat een beetje op een himalayaatje. Dat is ook echt zo.

Dokter haalt alleen twee dingen door elkaar: gezag dat dokter ontleent aan kennis en ervaring en gezag over de patient. Dat laatste bestaat niet. Dus ik weet niet wat die dokter in dat hoogwerkertje doet. Heeft de dokter een gezagsprobleem met zichzelf? De gemiddelde patient denkt niet in hoogwerkertjes, gezag, hierarchie. De gemiddelde patient denkt: dokter, jij weet meer dan ik, daar kom ik voor. Als ik patient ben, wil ik dat de dokter door die berg studieboeken flitst om mijn gezondheid te bevorderen. Hoe de dokter dat doet, bepaalt mijn ontvankelijkheid voor het behandelplan. Empathie en tijd doen de rest.

Dokter, je bent mijn partner niet

Je bent mijn leerling niet, je bent mijn gids niet. Je bent wel de baas, maar dan alleen over je kennis en ervaring. Daar ben je verantwoordelijk voor. Gezag kun je verdienen, als je die kennis en ervaring inzet om je patienten te helpen.

Dokter, je bent en blijft de baas over je kennis en ervaring. Daar kom ik voor. En jij ook, dokter, je hebt er de eed voor afgelegd.