Vrouw.nl, 11 april 2018

Vandaag is het Wereld Parkinson Dag, om aandacht te vragen voor deze ziekte. In 2016 werden in Nederland 49.300 mensen met parkinson geregistreerd bij de huisarts. Mariette Robijn (51) lijdt aan deze hersenziekte. Maar bij de pakken neerzitten doet de moeder van drie niet; ze heeft samen met haar man een onderneming en organiseert bokslessen voor mensen met parkinson.

Op haar 46e ontdekte Mariette dat ze parkinson had na een bezoekje aan de neuroloog. “Ik had een motorisch probleem met mijn arm. Ik dacht dat er iets mis was met mijn zenuwen vanwege een blessure. Niks belangrijks dacht ik.”

IET LEUKER

Bij de neuroloog bleek het echter helemaal mis te zijn. Mariette schrok enorm: “Het was alsof ik in een verkeerde film zat. Ik dacht: ‘Hallo, ik zit hier niet in zo’n ernstig tv-programma, ik wil niet horen dat er iets mis is met mijn brein!’.

Na een paar uur ging ik lezen over deze ziekte en werd ik rustiger. ‘Ik ga in ieder geval niet dood’, dacht ik. Maar ja, het wordt er ook niet leuker op.” Samen met haar man besloot Mariette het eerst tegen de kinderen te vertellen. “We vertelden dat ik ziek ben maar dat ik niet dood ga en gewoon hun mama blijf.”

150 SYMPTOMEN

“Die twee dingen zijn het belangrijkste voor kinderen. Ze pikten het goed op, ze zagen namelijk niet veel aan mij. Alleen dat ik overstuur was. Misschien dat ze nu meer merken van de parkinson maar dat zijn ze inmiddels gewend.”

BOKSEN

Sporten is erg belangrijk voor Mariette. Vooral boksen doet ze graag. “Het enige leuke aan parkinson is boksen. Ik was op een congres over parkinson en hoorde over boksen in combinatie met mijn ziekte. Ik vond het raar maar werd nieuwsgierig.”

Mariette ging lessen volgen en werd enthousiast. “Boksen is erg goed voor mensen met parkinson. Je gebruikt al je coördinaties wat erg goed is voor de verbindingen in je hersens.”

CERTIFICAAT

Ze bokst inmiddels al zo’n twee jaar en is samen met Hans Louwerse bezig om bokslessen voor mensen met parkinson op te zetten

Met de toekomst houdt Mariette zich niet al te veel bezig. “Ik sport veel, blijf actief en leef gezond. Het is gewoon afwachten, als het slechter gaat verzin ik er wel wat op. Het komt hoe dan ook goed. Ik blijf positief. Ik heb genoeg waarvoor ik mijn bed wil uitkomen. Ik ben soms kapot van vermoeidheid maar ik heb altijd een reden om verder te gaan.”

https://vrouw.nl/artikel/verhalen-achter-het-nieuws/52776/mariette-51-heeft-parkinson-het-is-meer-dan-alleen-trillen