Parkinson, Nederlandse Boksbond en Boksfit. HOE dan?

Je begint op je 48e met boksen. Nog nooit een bokshandschoen van dichtbij gezien. Boksen hoorde bij schimmige, halfdonkere omgebouwde loodsen met een boksring met bloedspetters op de mat. En boksers moet je niet in het donker tegenkomen, want die zijn gevaarlijk. Nope. De bokswereld was niet mijn wereld. Ik sla niemand op z’n bek, ook niet als-t-ie een bitje in heeft. En ik trek ook niet zo’n glimmende hoge short aan en ik heb ook geen tattoo. Boksen is gewoon niet voor vrouwen van 48 die nog niet zovaak een sportschool van binnen hebben gezien, die copywriter zijn en die nog nooit van een lunge hebben gehoord. En die wegzappen bij een bokswedstrijd. En die Parkinson hebben.

Motherboxer

Boksen bleek wél voor vrouwen van (toen) 48 te zijn, die van de neuroloog moeten gaan sporten, omdat ze Parkinson hebben. Ok, hij zei niet dat ik moest gaan boksen. Nu zegt hij dat wel tegen elke nieuwe Parkinson patient, maar een jaar of wat geleden was dat nog niet zo. Toen was boksen voor sporters met Parkinson nogal een nieuwtje. Ik vond buiten mijn eigen regio een sportschool die het aanbood en heb 2 jaar met enorm veel plezier ‘non-contact boksen’ gedaan, een boksprogramma voor mensen met Parkinson. Ik moest wel eerst even over mijn vooroordelen heen: ‘ik ga me daar een beetje met 10 oude schuifelende mannen in een spencer staan boksen, daaahaaaag’. Ok, eerlijk is eerlijk, er waren meer mannen dan vrouwen, ook 70-plussers, maar ik was met mijn 48 niet eens de jongste en ze hadden trouwens gewone sportkleding aan. En ik vond het fantastisch, dat boksen. Heel even dacht ik dat het een goed idee was om een tattoo te zetten met ‘Motherboxer’, maar dat idee ging gelukkig snel weer over. 

Een kleine 2 jaar deed ik als enthousiast mee, totdat we besloten dat we deze mooie sport in onze eigen regio ‘t Gooi moesten gaan aanbieden. 

Beginnen op 0

We begonnen op 0. Nee, da’s niet waar, we begonnen met een ambitie van hier tot Tokyo. En we hadden eigen bokshandschoenen. 

Binnen 3 maanden hadden we niet alleen eigen bokshandschoenen, we hadden een eigen vereniging, een prachtige bokszaal bij Coronel Sports in Huizen, onze eigen Rock Steady Boxing papieren, waren Rock Steady Boxing coach, hadden 10 leden en nog steeds die grenzeloze ambitie. Niet om een ParkinsonSport.nl imperium neer te zetten, maar om ‘onze’ boksers en onszelf te helpen de symptomen van Parkinson nog beter te managen door te sporten. Er kan geen artikel over sport, boksen en Parkinson voorbij komen, of wij hebben het gelezen. We missen maar weinig online educatie over sport en Parkinson. En toch wilden we meer. 

Boksfit van de Nederlandse Boksbond

Boksfit, bijvoorbeeld. Een compacte, praktische cursus van de Nederlandse Boksbond:

Je wordt opgeleid door een internationaal gecertificeerde bokstrainer en ontvangt na afloop een door de Nederlandse Boksbond erkend certificaat.

Na het behalen van het certificaat is de Boksfit Instructeur bevoegd om bokslessen (zonder sparring en tactiek) te verzorgen binnen fitness- of sportcentra, binnen het onderwijs of als personal trainer.De instructeur kan de basis bokstechnieken veilig, effectief en uitdagend demonstreren, uitvoeren en overbrengen op de deelnemers

We belden de Boksbond

“We zijn 50-plus, we hebben Parkinson en we willen heel graag de Boksfit cursus doen.”
Antwoord van René Braad, directeur van de Boksbond:
 “Dat is goed, ik kom naar jullie toe, dan maken we er een speciale Boksfit van. Jullie leren van ons, wij leren van jullie. Want we zijn nieuwsgierig naar wat boksen kan betekenen voor mensen met Parkinson en vooral hoe wij daar als Boksbond bij kunnen helpen. De kennis en ervaring van ParkinsonSport.nl en jullie ambitie zijn uitzonderlijk, we komen graag bij jullie langs.”

Je kunt maar blij zijn!

Het Boksfit programma

  • Veiligheid (combi Boksbond/ParkinsonSport.nl)
  • De uitdagingen van Parkinson (inbreng ParkinsonSport.nl)
  • Eigen vaardigheid: bokstechniek (van voetenwerk tot opstoot tot gordijnmethode)
  • Bokszaktraining en padstraining
  • Didactische vaardigheid
  • Observatietechniek
  • Materiaalkennis

“Ik wil jullie succesvol maken”

ParkinsonSport.nl coaches Wim Rozenberg en Mariëtte Robijn ontvangen het Boksfit Certificaat van directeur opleidingen van de Nederlandse Boksbond, René Braad.

Onder toeziend oog van onze opleider René Braad hebben we samen met onze boksers een ‘BoksFit voor Parkinson’ training gegeven. De Boksbond heeft daarmee een uniek kijkje in de keuken van het Parkinsonboksen gekregen. Spannend voor ons als coaches om een top professional als Braad, zelf trainer van wedstrijdboksers, in je zaal te hebben. Het credo van deze trainer is ‘Ik wil jullie succesvol maken’. Als iemand dat tegen je zegt, dan ga je een stuk relaxter de les in. Je weet dat je fouten mag maken, omdat je weet dat je trainer je gaat helpen om te verbeteren. En dat heeft hij gedaan. Positief, inspirerend en respectvol.

“Je moet de instructeur uithangen”

Ook een belangrijke. Van voorbereiding tot veiligheid en feedback tot een appje na de training: jij bent de instructeur, je bent er om je sporters succesvol te maken. Je traint niet mee, al je aandacht gaat naar je boksers. Je moet de instructeur uithangen.

Als kersverse Boksfit Instructeurs mét Parkinson is dat nu onze missie: onze boksers succesvol maken in sporten met Parkinson. Want sport is het enige leuke aan Parkinson.

What’s next?

We bereiden ons nu voor op ons afrondend praktijkexamen Fitness Trainer A bij NL Actief. Dat verzin je ook niet als je 54 of 62 bent, maar waar een wil is, is een weg: we willen onze boksers en onszelf succesvol maken in sporten met Parkinson. Whatever it takes.