Tien dingen, die ik tegen mezelf zou zeggen als ik mijn vriend was

Ooit zei ik tegen iemand die me ongevraagd advies gaf: luister, ik mag dan mijn gezondheid verliezen, mijn verstand verlies ik niet en als ik advies nodig heb, dan vraag ik het wel en of jij op de shortlist staat weet ik zo net nog niet. Dat was een beetje hard.
Intussen raken we steeds vertrouwder met allerlei parkinson-uitdagingen. Vind ze eigenlijk geen van allen leuk. Maar ik laat me niet van mijn pad af gooien, van mijn Groots en Meeslepende Leven, je weet wel, dat vage Grootse Plan van Dingen die ik Ga Bereiken. Wat er ook gebeurt.

En mijn vrienden zeggen

Ze zeggen dat ik het weleens wat rustiger aan mag doen. Jaja, hoe en wanneer ging ik dat dan doen? En ze zeggen dat ik weleens wat meer mag genieten. Ja, mijn idee, maar eeeh hoe waar en wanneer dan ook alweer?

Rollen omdraaien

Op een dag begrijp ik – ik had die vriend kunnen zijn, die vriend die mij advies geeft over hoe ik met Parkinson om moet gaan. We zijn er snel uit: we draaien de rollen om. Mijn Vriend voelt zich prima op haar gemak en zet eens rustig op een rijtje welk advies ze aan Mij gaat geven. En die Mij dat is dus die tikkie chaotische copywriter met Parkinson, die van bijna 50. En in mijn nieuwe functie van Vriend, weet ik vrij zeker dat ik met vrij goed advies ga komen.

De 10 dingen die Mijn Vriend zou zeggen

1. Werk
Waar ben je mee bezig, 40 uur per week werken? Hoeveel mensen van jouw leeftijd met een gezin, een eigen bedrijf, vrijwilligerswerk en weetikveelwat doen dat?

2. Sport
Ik weet dat je sport serieus neemt, super girl, ik weet dat dat betekent dat je parkinson serieus neemt. Dat is goed van je, complimenten. Het betekent ook, dat je misschien wel bang bent voor parkinson, maar je bent niet bang om er alles aan te doen. Je bent de reis aan het ondernemen, dat is dapper.

3. Evenwicht
Je hebt toch last van evenwicht en balans? Je weet toch, dat je dat niet over jezelf hebt afgeroepen? Jij bent degene die er iets aan kan doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

4. Trots
Je bent blij met je kinderen, je man, je familie en vrienden. Je bent trots op ze, je aanbidt ze bijna. Denk je nou vaak aan hun fouten? Nee, helemaal niet toch? Je houdt van ze zoals ze zijn, die fouten maken geen klap uit. Kijk dan ook eens zo naar jezelf, lieve copywriter, jij bent gewoon wie je bent. Parkinson ondermijnt je zelfvertrouwen misschien, maar zou jij anders over je vrienden denken als ze Parkinson hadden?

5. Genezing, zorg, achteruitgang, progressie
Van die woorden die de hele dag in je hoofd hangen, elk uur komen ze wel voorbij. Woorden waar je niet van opknapt. Je weet toch dat er een heel woordenboek bestaat van woorden waar je wel van opknapt? Jij als copywriter, jij speelt toch zo graag met woorden, ook als het druppelwoorden van verdriet zijn? Je mag alle leuke woorden gebruiken. Vergeet niet wat je dochter zei: maak van Parkinson niet je eerste woord.

6. Likes, shares, retweets, google analytics
Prima, fantastisch, tienduizenden lezers, dat is echt super. Het hoort bij je werk. Maar zag ik jou nu laatst bij de ijssalon met een vriendin een best behoorlijk ijsje eten? Half bibberend, omdat de avond koud was. Heel blij, omdat je het zo gezellig had met je vriendin. Dat zijn de parels van je bestaan, die mag je verzamelen. Zoek ze maar, er zijn er genoeg, de beste zijn de parels die je kunt delen.

7. Bang, banger, absolute horror.
Je weet denk ik wel dat je nog geen millimeter aan je lengte kunt toevoegen, door te tobben over de toekomst? Als jij je beroemde pecan caramel taart hebt gemaakt, nu, vandaag, dan eet je die toch vandaag en niet ooit in de toekomst? In die lekker sombere toekomst van je?

8. Support Team
Ik hoor je vaak iets zeggen over je Support Team. Je bent dankbaar, blij, je geniet ervan. Vergeet niet, dat jij ook hun Support Team bent, dat je in hetzelfde Team speelt. Je doet het samen

9. Tai Chi
Mindfulness, yogamat, wil je dat ik verder ga, lekker ding? (Hohoho nu ga je te ver, Mijn Vriend, je kunt het ook overdrijven). En Mijn Vriend glimlacht en zet een bookmark bij die ene Tai Chi site.

10. Wil je soms wat chocola?
Wat lekker zomerfruit, een dutje in de hangmat in die jungle van een achtertuin, kletsen met je gezin en je vrienden, grapjes maken aan de keukentafel, beetje wat met een grasmaaier doen….wat dacht je daarvan, copywriter? (aaaaah nu begint Mijn Vriend het te begrijpen, eindelijk snapt ze wat een young onset parkinson patient nodig heeft. Dank je wel, Mijn Vriend)

Mijn Vriend en ik. We lijken op elkaar.

He? Wat? Neejoh! Mijn Vriend en ik zijn 1 en dezelfde persoon? Jaja, ik wist wel dat copywriters, vooral die chaotische types, soms met onverwachte plots aankomen zetten…maar gaat dit over 1 persoon? Nee toch?

Kies jij maar, lezer. Mijn Vriend en ik zijn er twee, of niet. Het maakt niet uit. Wat wel uitmaakt, is dat ik alleen naar mijn eigen supergoeie advies luister. Had ik al gezegd dat ik dat advies van Mijn Vriend had gekregen?