Talentschenker

Ze geeft me onwrikbare trouw. Vasthoudend en eerlijk laat ze me schrijven zoals ik schrijf. Vindt ze er een uitzonderlijk mooi, dan gooit ze er een sympathieke krachtterm tegenaan. Eentje die eindigt op ‘brilliant’. Ze geeft er haar Schotse woorden aan, gewikt en gewogen. Geduldig kijkt ze toe hoe ik er vervolgens aan ga zitten tinkeren. Ze ontploft namens mij als iemand me in haar heldere ogen niet goed behandelt.

 

Nieuwe woorden

We bedenken nieuwe woorden. Nutkrukker staat op 1. Een pracht van een samenspel tussen Schots en Nederlands. Nutkrukker spreek je ook uit op z’n Schots-Nederlands.

Gave

Ze heeft de gave om te zien wat belangrijk voor iemand anders is. Ze gaf me het Japanse kommetje met het blauwe vogeltje en de gouden barsten. Ik huilde toen zij en de liefde van haar leven het me gaven. Ze gaven me iets ongelofelijk moois. De waardering voor het werk van mijn schrijfhanden. Met barstjes en al.

Doorgeven

Vandaag bedacht ik dat ik dat kan doorgeven. Dat lezen van iemands talent, wat dat ook is. Je kunt je talent kwijt zijn, iemand kan hebben geprobeerd je talent van tafel te vegen, of dat kun je zelf hebben gedaan. Of je denkt dat je geen talent hebt en nooit gehad hebt ook.

Als je met je gezin en je vrienden aan een grote tafel zou zitten, zou je bij elke naam een talent kunnen voegen. En is iemand z’n talent kwijt, ga dan zoeken. Ik ken niemand zonder talent. Het mooie van talent is trouwens, dat het bij je blijft. Ook als je het een beetje laat verpieteren. Je talent hoort bij je Leven.  Dankjewel, Leven.