OndernemersJurkie Efteling

Ik Doe Het Niet. En dan ’s avonds op het Jeugdjournaal zeker ‘We beginnen met een naar bericht’ (over een moeder die met d’r kinderen met middelpuntvliedende kracht van zillion Newton in de parkvijver van de Efteling is geslingerd)

de Efteling

Wat gebeurt er: ik ga in de python. Twee keer. En met het hele gezin in Joris en de Draak. Dan denk je dat je alles gehad hebt in het leven. Ga je nog een keer. De Efteling krijgt het voor elkaar. Dat we met zijn 5-en EUR 150 neertellen om binnen te komen EN dan ook nog in de achtbaan stappen. Met zijn allen, he. Niet eens om dat geld eruit te halen.

Hoe krijgen ze me zover?

Deze BV met als (enig) aandeelhouder en vermogensverschaffer de Stichting Natuurpark Efteling uit 1952 levert perfectie. Zo doen ze dat. Met 2500 (!!) werknemers leveren ze precies wat de klant wil, ook al Wil Ze Het Echt Niet. En dat bij ruim 4 miljoen bezoekers per jaar, die een bedrijfsresultaat van EUR 9,2 miljoen bij elkaar schrikken, genieten, eten, wachten, gillen, lopen. De ingang is al geweldig, je legt bijna dankbaar die anderhalve rug neer voor de toegang. Sprookjesbos, perfect. Precies zoals je het vroeger aan elkaar fantaseerde. Ezeltje strekje. Gooi je dan ook nog 50ct in voor een plastic munt. Want dat verhaal vond ik altijd zo leuk. Ooh zalig de waterlelies. Stem van bekende Nederlander. Alles klopt! Hoewel, een dingetje was tricky. De Trollenkoning in ‘t Sprookjesbos. Je staat kinderlijk voor dat ding, toch een beetje te sidderen alsof-t-ie echt is. Tot dat ineens de stenen tegel waarop je blijkt te staan, begint te trillen. Volgens mij mag je daar niet op als je als vrouw een spiraaltje hebt. In de sportschool mag dat tenminste niet.

Maar goed, zolang duurt dat trillen niet. Na attractie op attractie koop je van puur plezier zelfs een frietje met cola. Why? Omdat je in een goeie bui bent, dankzij die perfectie van de Bobbaan, het meisje met de zwavelsnikstokjes en het land van Laaf. Moest de hele tijd Land van Conclaaf denken, maar zo grappig is dat nou ook weer niet.

Zó doen ze dat

De Efteling investeert in alles, als het maar perfect op de wens van de klant inspeelt. Zo doe je dat. Dan investeer je EUR 17 miljoen in een water & lichtshow van 12 minuten waar je 4,5 klm leiding voor aanlegt. Maar dan kun je ook 6.500 mensen per keer van die show laten genieten. Ik werd er verdorie bijna emotioneel van, zo perfect zit die fonteinenshow in elkaar. Zo krijg je die duizenden mensen per dag langs je kassa. En daarom moeten alle ondernemers naar dat park.

Oja 1 ding: perfectie + investeren zijn een ander woord voor: je ’t schompes werken. Jammer he.