10 verschillen tussen wel en geen parkinson hebben

Mariette RobijnJe denkt weleens: hoe zou het zijn als je geen parkinson had? Ik heb daarom de 10 topverschillen tussen wel en niet hebben van parkinson op een rij gezet. Met niet-hebben bedoel ik dat je gezond bent. Omwille van de vergelijking. En voor dat parkinson kun je je eigen gezondheidsding invullen.

1. Toekomst

Je toekomst blijkt precies te zijn wat het woord zegt: het moet nog komen, je ziet het nog niet, en wat je denkt te zien, heb je je waarschijnlijk ingebeeld.
Met parkinson moet je je ingebeelde toekomst in de toekomst laten. Je bent nu zelf aan de beurt om de dingen die komen te beïnvloeden. Zonder parkinson kun je nog gewoon naar je ingebeelde toekomst toe leven. Dat lijkt me toch lekkerder.

2. Medicijnen

Met parkinson zit je ineens met een medicijnverdeeldoos. En recepten waar de apotheker een beetje geschrokken van opkijkt: is dit recept voor u? Medicijnen in je laadje, in je rugzak, reserve voor ‘t geval dat. Zonder parkinson denk je eerst even na voordat je een paracetamolletje neemt. Met parkinson gooi je rustig nog een setje ibuprofen naar binnen, maakt niet meer uit.

3. Sport

Met parkinson moet je sporten want anders kun je straks niet meer lopen. Easy. Sporten voelt dan wel wat minder goed want het moet. Niet sporten voelt nog erger want tja je wilt straks nog wel kunnen lopen.
Zonder parkinson sport je ook voor je gezondheid maar dan zonder dat stemmetje in je hoofd van dat lopen. Zonder parkinson sport je bijvoorbeeld ook om je tijd te verbeteren. Met parkinson is dat anders. Dan sport je om de tijd dat je nog veel kunt te verbeteren.

4. Klachten en kwaaltjes

Met parkinson heb je elke dag klachten en kwaaltjes. Altijd. Daar word je moe van. Je zegt het alleen tegen je partner, soms tegen je kinderen. Maar verder tegen bijna niemand.
Zonder parkinson heb je ook klachten en kwaaltjes, maar als je gezond bent, heb je ze denk ik vaker niet dan wel.

5. Geduld

Met parkinson moet je geduld met jezelf hebben. Je ziet zelf heel goed dat je trager of onhandiger bent. En intussen hoop je dat iemand anders geduldig met jou is.
Zonder parkinson kun je enorm ongeduldig zijn. Maar da’s toch anders.

6. Werk

Met parkinson denk je eerst dat je voor de rest van je leven voor spek en bonen meedoet. Dat niemand mag weten dat je parkinson hebt, want ja, dan willen ze vast geen zaken meer met je doen. Dat blijkt onzin te zijn. Toch doe je driedubbel extra je best, omdat je denkt dat je geen fouten meer mag maken. Maak je wel fouten, zoals iedereen, dan moet je snappen dat dat gewoon je eigen fouten zijn, dat parkinson daar niets mee te maken heeft.
Zonder parkinson maak je ook fouten en doe je je best. Maar ja, mocht je ooit je werk kwijtraken, of je baan, dan kun je prima op zoek naar een nieuwe baan. Met parkinson denk je daar anders over.

7. Gezin

Met parkinson gaat je gezin extra rekening met je houden, ze letten scherp op om te zien of je wel okay bent, niet te moe, te veel pijn of wat dan ook. Met parkinson moet je je gezinsdingen beter plannen en je moet er goed in zijn om van je plan af te wijken als je vermoeidheid of een ander kwaaltje in de weg zit. Zonder parkinson ben je als moeder ook bepalend voor de gezinsstemming, maar je kunt dan niet de hele tijd zeggen: nu even niet want ik ben te moe. Met parkinson kun je dat prima zeggen en meestal klopt het ook.

8. Vriendschap

Met parkinson blijk je ineens vrienden te hebben die je zomaar een zakje chocola of koekjes van de Amsterdamse markt komen brengen, of die een warm dekentje voor je kopen. Die vrienden zijn zelf het dekentje dat je nodig hebt. Zonder parkinson had ik misschien wel nooit zo goed geweten wat vriendschap is. De paradox is dat parkinson vervolgens geen issue is tussen vrienden met en zonder parkinson.

9. Bloggen

Met parkinson heb je wat om over te bloggen. Die blogs vergroten je actieradius tot aan New York en Miami en Sydney en Huizen aan toe. Dat is erg leuk. Ik denk trouwens, dat als ik geen parkinson had, ik wel ergens anders over zou bloggen. Blog kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Zonder parkinson heb je wat mij betreft dus ook genoeg om over te bloggen, je moet je publiek alleen kiezen.

10. Geluk

Met parkinson ben je verantwoordelijk voor je eigen leven, voor je keuzes, je gedrag, alles. Of je wel of niet gelukkig bent, hangt natuurlijk af van je gezondheid, maar meer nog van alles daaromheen. Gezin, man, familie, vrienden, je werk of andere dingen die je doet. Met parkinson moet je je geluk vastpakken, omdat je weet dat er altijd parkinson is die je daarvan probeert te weerhouden.
Zonder parkinson is dat allemaal precies hetzelfde. Je hebt dan geen parkinson die je uit je geluksbalans brengt, maar je moet je geluk ook zelf vastpakken.

Conclusie

Dat zijn 10 verschillen tussen wel en geen parkinson hebben.

Als ik er goed over nadenk, had ik toch liever geen parkinson, dan wel. Maar dan wel met de inzichten, de vriendschap en een paar andere voordeeltjes van parkinson. Dat dan weer wel.