Wie sterk is, moet zacht zijn

Fotografie Rozenberg

Fotografie Rozenberg, Ede. Een verdwaald eendje.

Eigenlijk hoef ik maar één beeld te geven: paar grote sterke handen die een klein kindje verzorgen. Dat snapt iedereen. Dan zijn de sterke handen zacht en ozo teder. Kindje heeft de kracht van die handen nodig en de handen moeten zacht zijn. Voordat je je afvraagt of ik op een of andere zwoele training of zweefshop ben geweest: nee. Daar ben ik nooit zo ontvankelijk voor. Yoga is me al aan de zweverige kant, zeker als het konijn (‘Nu doen we het Konijn’) om de hoek komt zetten.

Sterk is wat anders dan macht

Vervang dat ‘sterk’ even door ‘macht’. Ik weet het, dan is het al iets minder leuk. Maar sterk en macht liggen tegen elkaar aan. Het enige verschil tussen sterk en macht is hoe je je kracht gebruikt. Ik zelf heb nogal een krachtige pen. Ik kan er vlijmscherp mee schrijven, genadeloos, hard, machtig. Ik kan er ook zacht mee schrijven, terwijl het toch een sterke tekst is. Ik moet voorzichtig zijn met mijn pen. De lezer kan zo maar het spreekwoordelijke kindje zijn.

Gedoseerde kracht

Als je regelmatig bokst, ook als het boksen is waarbij je niet op elkaar stoot, maar op de handschoen of de punchbag, dan moet de sterkste het zachtste zijn. De sterke bokser moet precies aanvoelen wat bij de minder sterke bokser past. Ik boks vaak. Als ik tegenover een grote, sterke bokser sta, mag ik zo hard slaan als ik wil. Het enige dat ik dan hoor is ‘piep’. Omgekeerd kan een getrainde bokser niet zo hard slaan als ze wil als ze tegenover mij staat. Logisch.

Arts en parkinsonpatiënt

Allemaal appeltje eitje om te snappen. Voeren we nu de arts op. Die is per definitie gezonder dan jij, als je tegenover haar zit in de spreekkamer. Arts moet ook sterk zijn, want alleen dan kan ze duidelijk zijn. Met zachte heelmeesters red je het niet. Voeren we nu de parkinsonpatient op. Of de mens met parkinson of hoe je d’r ook noemt. Meestal vinden mensen dat je sterk bent, omdat je van alles en nog wat doet om je symptomen en je angsten te temmen. Sterk betekent denk ik meer dat je dóórzwemt, anders ga je kopje onder. Is dus een karakterding, meer dan een fysiek ding.

“We hebben nog een paar patiënten nodig”

Voeren we de organisatie op, die mensen met parkinson nodig heeft voor een of ander event, congres, prijsuitreiking, onderzoek of verhaal. De organisatie wéét dat je nog steeds die borstcrawl aan het doen bent, die wéét dat je niet meer zo sterk bent als vroeger, fysiek dan. De organisatie weet ook heel goed, dat je je leven niet meer zo kunt inrichten als vroeger. Je bent bijvoorbeeld je werk of je sport kwijt, of allebei. De organisatie gaat er dan misschien wel een beetje vanuit, dat je blij bent met kruimeltjes die van de tafel vallen. Zeker als het om een uitzichtloze toestand als parkinson gaat.

Stop

Stop. Zo werkt het dus niet. De organisatie, die verwacht dat je als parkinson patient tevreden bent met kruimeltjes, met een reiskostenvergoeding tot halverwege, die organisatie vergist zich. Die laat jou niet zo hard boksen als je wilt, maar zet je in een andere gewichtsklasse. Dat is niet zacht, dat is macht. Niet om die patient sterker te maken, maar om zichzelf sterker te maken.

Lieve organisatie, als je dit leest: het gaat inderdaad over jou, je vermeende macht en de kruimeltjes die je voor me in gedachten had. Daar maak je niemand sterk mee, jezelf al helemaal niet.