Disruptive Innovation

Top 50 Parkinson's blogsDisruptive vind ik nogal een goed woord. Een woord dat al klinkt naar wat het betekent. Rupture zit er ook in. Rupture is dan weer geen goed woord. Disruptive is beter. Iemand enig idee wat het precies betekent? Disrupt als werkwoord betekent: iets uit zijn normale gang van zaken halen, zorgen dat iets niet meer zijn normale beloop kan hebben

 

parkinson innovatiesDisruptive is het bijwoord. Je kunt bijvoorbeeld tegen de stratenmaker zeggen: “Meneer, ik loop hier altijd, maar nu u die stoep aan het vernieuwen bent, kan ik er niet meer langs, dat vind ik nogal disruptive van u. De volgende keer, beste stratenmaker, zou ik het wel fijn vinden als u een bord zou plaatsen met daarop: DISRUPTIVE WERKZAAMHEDEN, DUS GA MAAR ERGENS ANDERS LANGS EN DISRUPT DE STRATENMAKER NIET BIJ ZIJN NORMALE WERK.”

 

De echte disrupt

De echte disrupt weet dat we het met discruption over andere dingen hebben. Disruption overstijgt het normale. En ik denk dat het ook betekent dat het normale voorbij is. Dus niet: “Zo jongens, we hebben goed zitten disrupten vandaag, morgen weer business as usual, houdoe!”. Nee, business as usual is voorbij. Disruptive overstijgt het normale voor altijd. Het moment dat er iets Disruptive’s voorbij komt, is bijna een JFK moment, een Twin Towers moment. Waar was je toen je hoorde van de Twin Towers? Dat begint in de buurt van een disruptive gevoel te komen. Je zag het namelijk totaal niet aankomen. Niemand kon zich schrap zetten. Het overvalt iedereen. Krijg je een rottige diagnose? Disruption, jongens, pure disruption. Normaal is voorbij.

Disruption is tikkie negatief

Disruption is een tikkie negatief. Er moet iets veranderen dat niet wil veranderen. De Dag Die Je Niet Wist Dat Zou Komen. Dat is disruption. Je zag het niet aankomen. Zat je te snurken soms? Je kon er op wachten! Je wist toch dat je niet eeuwig met pen en papier zou werken? Je wist toch, dat al het nieuwe nieuw is en soms nog beter dan oud ook? Wake up, 20-16 (twenty sixteen).
Nee, je ziet lang niet alles aankomen. De meeste mensen zien lang niet alles aankomen. Komt er dan iets aan, dan schrik je je lam. Sjonge jonge zeg ik zag echt niet aankomen dat onze kinderen slimmer, sneller, alerter en zelfstandiger zijn dan wij, toen we zo oud waren. Wake up, 20-16 (ja twenty sixteen). Sjonge jonge ik dacht dat ik nog wel kon wegkomen met een iphone 4. Doet het nog prima hoor, kan er gewoon mee bellen en internetten en d’r zit volgens mij ook wifi op. Ja. Totdat je apps het niet meer doen omdat je met een oldtimer van een iOS zit. En dan gaan mopperen zeker.

De zusjes Disruption en Innovation

Disruption en Innovatie zijn tegenwoordig zusjes. De een gaat altijd voor de ander uit en andersom. Donna Disruption is haar tijd vooruit, ze denkt niet eens in iphone’s, ze denkt in iets totaal in de cloud, waarbij je dat hele apparaat niet meer nodig hebt. Donna Innovation weet wat haar zus denkt en slaat aan het onderzoeken, uitproberen, testen. De zusjes overleggen. Is de markt al klaar voor jouw idee van Life on the High Cloud? Hm nee, de meeste mensen zitten nog op een kastje te tikken. Zullen we ze anders verrassen, zuster Innovation? Ja, doen we! Bij 3 gaan we, okey? En de zusjes die hun tijd vooruit zijn, slingeren hun gigantische CloudConnector de wereld in.

Welkome disruption is geen disruption

Eerst gebeurt er niks, want de echte Disruptive Innovation moet je willen zien. De zusjes weten dat het wel even kan duren voordat de mensen het in de gaten hebben. Je mag blij zijn als het in 20-17 een beetje lekker gaat landen. Voor de slimmerds die het al in 20-16 zien gebeuren, tja, daar is het geen disruption voor, maar welkome innovatie.
Intussen zitten de zusjes Disruption en Innovation onzichtbaar achter een of andere cloud alweer het volgende plan te bedenken.

Beste zusjes

Beste zusjes Disruption en Innovation, ik zoek persoonlijk een dis-disruptive innovation, want ik heb een disruptive gezondheidsdingetje waar ik heel graag vanaf wil.