Broodje dopa 2: non-contact Parkinsonboxing bestaat niet

Mijn uppercut is niet bedoeld voor je kaak en ik ben ook niet van plan je met een leverstoot tegen de vlakte te slaan. Dat bedoelen ze waarschijnlijk met non-contact boksen. Daar heb ik eens over nagedacht. Conclusie: non-contact boksen bestaat niet. Tenzij je schaduwboksen bedoelt, dat is inderdaad non-contact.

 

 

Boksen is per definitie ‘contact’

Boksen is per definitie contact, Parkinsonboxing of Parkinsonboksen dus ook. Je slaat wel degelijk op elkaars lichaam, ook als is het alleen op de bokshandschoen. Het gaat om de impact van de stoot op zowel degene die slaat als degene die ontvangt. De impact dreunt bij allebei door in het hele lichaam. Als je boksmaatje een beetje van wanten weet, dat komen die stoten behoorlijk aan.

Het bokshandschoen effect

Onderschat de impact van ongeoefende, niet volledige beheerste boksstoten op schouders, ellebogen en polsen niet. Even lekker even op de zak rammen of een stevig potje op de handschoen of focus mitts kan serieuze blessures opleveren. Dan heb je ook nog het ‘bokshandschoen effect’. Zodra je je bokshandschoenen aandoet, verandert er iets. Je voelt je een stuk dapperder dan zonder handschoenen, je gaat spontaan een beetje tegen de zak lopen meppen en je hartslag rikketikt omhoog. Het bokshandschoen effect treedt ook op als je in tweetallen combo’s gaat oefenen. Je komt helemaal los, geweldig. Maar even lekker op elkaars handschoen of op de pads stoten is vaak zo leuk, dat je helemaal opgaat in het ‘spel’. Grote kans dat je even iets minder aandacht hebt voor je techniek of je voetenwerk.

Boksen is nu eenmaal niet non-contact en dus ook niet non-impact.