Ah I know some with Parkinson's too...

VrouwenParkinson en MannenParkinson (2)

VrouwenParkinson MannenParkinson

 

 

Als je als vrouw het gevoel hebt dat een vrouwelijke neuroloog je beter begrijpt dan een mannelijke, dan doe je er zelf wel een beetje aan mee, aan hokjesdenken. 

 

Vorige week deden we de recording voor een podcast van Parkinson’s Life. Met een Amerikaanse en een Britse  Ik kwam aardig wat hokjes tegen.

 

Ik zet de hokjes op een rijtje.

 

1. Vrouwen hebben meer last van parkinson, dan mannen
Mannen hebben misschien meer last van vrouwen die last hebben van Parkinson, dan dat vrouwen last hebben van mannen die last hebben van Parkinson. Of andersom. Als mannenparkinson namelijk net zoiets is als mannengriep, berg je dan maar als vrouw van een man met mannenparkinson. Maar eerlijk is eerlijk, ik ken een rijtje mannen met Parkinson en ik kan ze niet betrappen op mannenparkinson. Terwijl dat volgens mij wel mannen zijn, sommigen dan, die vol in de mannengriep schieten als ze een beetje rillerig en snotterig zijn. 

 

Dat brengt me bij de volgende stelling:

 

2. Vrouwen doen niet moeilijk over griep, wel over Parkinson.
Mannen doen wel moeilijk over griep, niet over Parkinson.

Dit geldt trouwens niet voor mij. Parkinson kan ik meestal wel hebben, maar GRIEP!??

 

3. In wetenschappelijk onderzoek naar Parkinson zitten veel meer mannen dan vrouwen. 
Klopt. Onbegrijpelijk. Kom op vrouwen, meld je aan. Doe iets.

 

Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk, maar stick to the facts: zoek uit welke biologische en hormonale verschillen verband houden met de symptomen van Parkinson en met de manier waarop een vrouw of een man ze ervaart. Zoek dan meteen uit of de verbindingen in het vrouwenbrein verschillen van die in het mannenbrein en als dat zo is, wat betekent dat dan?

 

4. Vrouwen met Parkinson hebben veel meer last van hun vrouwenhormonen, dan mannen met Parkinson van hun mannenhormonen.
Vrouwen hebben waarschijnlijk sowieso meer last van hormonen, dan mannen. Maar dat komt misschien ook wel door het taboe op menstruatieproblemen, opvliegers en andere overgangsellende. Dus als de wetenschap (nog) harder op zoek zou gaan naar oplossingen voor ‘typisch vrouwendingen’, dan zouden vrouwen misschien wel veel minder last hebben van de impact van hun vrouwenhormonen. En dus minder van hun Parkinson. Dan voel je je waarschijnlijk ook een stuk beter. Dat brengt me bij het volgende punt.

 

5. Vrouwen met Parkinson hebben een grotere kans op depressie, dan mannen met Parkinson. Eerlijk gezegd heb ik daar geen verhaal bij.

 

6. Jonge vrouwen die met onduidelijke symptomen naar een arts gaan, moeten soms jaren op de diagnose Parkinson wachten. Artsen nemen hun klachten misschien niet serieus. Maaaaar hoe groot is nou de kans dat je als arts een jonge vrouw van rond de 30 in je spreekkamer krijgt die Parkinson blijkt te hebben? Het is erg om lang op de diagnose te moeten wachten en intussen geen goede behandeling te krijgen. Maar je kunt die arts niet per se verwijten dat zij of hij het niet onderkende en je op mindfullness training stuurde. Gebeurde bij mij ook, maar toen ik dat advies kreeg wist ik genoeg: ik wil een neuroloog zien. Bingo. In 5 minuten was het duidelijk: er gaat iets mis met uw neurotransmitters, mevrouw.

 

7. Mannen krijgen meer aandacht van de arts dan vrouwen
Misschien snappen vrouwen het gewoon sneller dan mannen.

Geintje. 

 

8. Wetenschappelijk onderzoek naar Parkinson maakt vaak gebruik van muizen. Meestal zijn dat mannetjesmuizen, omdat die makkelijker te begrijpen zijn. Dat is dan weer geen geintje.

 

9. Mannen verdienen gemiddeld 15% meer dan vrouwen, ook al doen ze hetzelfde werk.
Dat is een serieus probleem. Misschien wel het enige echte probleem. Geld helpt enorm bij het oplossen van veel problemen. Veel mensen met Parkinson gaan er op achteruit in inkomen, omdat ze minder kunnen werken of zelfs helemaal niet meer kunnen werken. Zit je in de relatief luxe situatie dat je een uitkering krijgt, dan valt het misschien nog mee. Maar zit je in de relatief sobere situatie dat je geen uitkering of andere financiele compensatie krijgt, als je minder of niet meer werkt door Parkinson, dan valt het niet mee. Parkinson betekent voor de meeste mensen een financiële stap terug. 
Als je dan bedenkt, dat de vrouwen gemiddeld 15% minder verdienen voor hetzelfde werk als mannen, dan durf ik te stellen dat deze vrouwen een hardere financiele tik krijgen van Parkinson, dan mannen. Al was het alleen maar, omdat deze vrouwen dus met een 15% achterstand beginnen aan hun Parkinson.

 

10. Vrouwen zijn nu eenmaal geen mannen en ik word ook geen oude grijze schuifelende trage man met Parkinson. Want dat is toch het eerste wat je denkt als je de diagnose krijgt en gaat googelen: driekwart van de plaatjes is van dat soort mannen.

 

Goed nieuws, dat oud en grijs en schuifelend en traag staart me over 20 jaar misschien wel aan in de spiegel, een man word ik niet. 

 

 

ps

Van Sparks4PD, Marina Noordegraaf, leerde ik dit: ‘Nou hebben we verdorie jaren en jaren gestreden voor gelijke rechten van mannen en vrouwen, dan moeten we nu toch zeker niet vrijwillig weer in een vrouwenhokje gaan zitten’

Close Menu