Friomf

Allerlei slimme mensen zijn al naar een Wim Hof Method Training geweest. Dacht ik. Dus óf vooral slimme mensen gaan er heen óf de training maakt je slim. Dus ging ik ook. Ga ik wel voor in het ijs zitten. Dappere vriendin ging ook mee, er paste nog net een grote uitdaging in haar 2017-plan. We wisten niet precies waarom we gingen, eigenlijk zagen we alleen nog maar de contouren van de uitdaging.

Even kort over dat Wim Hof verhaal

Ijs, ademhaling, zuurstof, meditatie, stofwisseling, autonome zenuwstelsel, commitment en alles kunnen wat je wilt en de hele boel in je brein resetten. Dat is een beetje de grote lijn, dacht ik wel ongeveer te weten.

Training. Dag 1.

Rommelig, waar zijn de kleedkamers en waar zijn de andere vrouwen van 50+? Waar zijn uberhaupt de vrouwen, beetje mannengebeuren. Soort grote plantenkas dient als zaal. Heel veel gekleurde yogamatjes met heel veel gekleurde rond yogakussentjes. En vrij veel mannen met baard, paardestaart, rond de 30 jaar. Bijna alleen maar mannen. Gek. Komt misschien door Wim Hof zelf, man met baard en paardestaart en hij zegt heel vaak iets met een f of mother gevolgd door iets met een f.

Wat Doen We Hier?

Wim Hof begint op zijn roze gitaar te spelen en iets te zingen. Weet nog steeds niet wat we hier ook alweer kwamen doen. Verhaal begint. Beetje onsamenhangend, veel schreeuwen, maar ‘t lijkt wel ergens over te gaan. Connecting brain met heart en mind. Begin te begrijpen waar hij het over heeft. Over dat alles kan kloppen, als je maar wilt. Dat ijs is geen doel, dat snap ik al. De kou is een middel, of beter nog, een trigger.

Intussen gaat het van f en motherf. Wat Doen We Hier?

Ik geef je de building blocks, voor ‘t overzicht: ademhaling, koude therapie, commitment.
Ademhaling is de bron van leven, zuurstof, hart- en vatenstelsel, stofwisseling en energie, stressvermindering en een verbeterd immuunsysteem. Open deuren, alleen we doen het niet slim, dat ademhalen.
Koude therapie doet van alles met je foute en goede lichaamsvetten, werkt ontstekingsremmend en als je het goed aanpakt levert het vrolijke chemicalien voor je brein op. Kou heeft ook met angst te maken en angst is een slechte raadgever.
Commitment is een grote, want heeft met keuzes te maken. Als je niet kiest kun je niet committen aan iets, dus daarom. Focus en dan per se willen. Dat haal ik uit de folder, niet uit het f en mf verhaal van Wim Hof. Dat is meer een verhaal van gevoel.

Ademen met 50 mannen in een zaal. Wat Doen We Hier?

We doen de paardendans, als voorbereiding op de ijsblokjes. We praten november, regen, wind, grijs, koud. Wat zullen we doen, wel of niet die badjas aan als we buiten staan te rillen van de stress voor die ijsblokjes? Kan net zo goed niet doen. Stoer gooien vriendin en ik onze comfy badjassen op een grote steen, tssss, who needs a badjas. Er zit nog 10cm tussen mijn tenen en de bak met smeltwater en ijsblokjes. Okay denk ademhaling – denk niet parkinson – denk focus – denk who let the dogs out who let the dogs out (vraag maar niks).

Het ijswater in. Paniek. Cortisol. Adrenaline. Ambulance. Aaaaarghhhh!

Ademen ademen ademen. Rust. Beheersing. Geen angst. Je blijft warm van binnen omdat je het wilt. Dat doen we hier.
Bij het omkleden na afloop rollen de ijsblokjes uit onze badpakken over de douchevloer. Die hebben daar 10 minuten gezeten. Niet gemerkt.

Training Dag 2.
Gitaar, matjes, kussentjes, paardestaarten. Zou iedereen komen opdagen? Verhaal van Wim Hof over dat elke moeder drie dingen voor haar baby wenst: strength, happiness, health. Ja. Klopt. Maar HOE dan? Ik begin te geloven dat hij het snapt. Ik snapte het al, van die journey en dat alles soms ineens klopt. Dat parkinson waardeloos is en je afbreekt waar je bij staat, maar dat dat niets af doet aan je wilskracht. Dat angst niet helpt, angst voor een ijsblokjesbad gaat je niet helpen. Wilskracht, ademhaling, brein en hart en ziel helpen je wel. De verbinding tussen alles. Als die klopt, kom je in de buurt van gelukkig. Ook als je iets of iemand mist.

Nog een ademhalingsoefening, doe maar alsof je op een wc zit te persen maar dan door je hoofd. Wat Doen We Hier?
Ik wilde vanochtend bijna thuisblijven. Nu gaan we onze badpakken aandoen, vriendin en ik. Toch in die badjas. Regen, wind, november, 50 mensen in een zwembad met 1500kg ijsblokjes. Eerst kiezen, commitment, voordat je tenen het water raken: paniek of geen paniek?

Angst of Kracht?

Ik kies voor kracht, wilskracht. Omdat alles klopt, brein, hart, buikgevoel, ziel. Na 5 minuten ijsblokjesbad doet alles het nog. Beter dan ervoor. Niks trillen of shaken. Je blijkt de kracht te hebben om de stress van de vrieskou om te zetten in warme handen.

Ik krijg een speciale extra knuffel van Wim Hof, hij vindt me wonderful omdat ik f parkinson aan de kant heb geschoven om dat ijsbad in te gaan. Wenst me een great journey en zegt tot slot: Stick it out. Hou vol.
Wimskracht. Mijn Wilskracht. Triomf over Freezing Cold, Triomf over Fear.

Friomf.

 

Het woord Friomf kreeg ik van Luc Pluijmen.

 

2 thoughts to “Friomf”

  1. Wat een cool verhaal. Goed gedaan. Ik heb geen baard en/of paardestaart dus val buiten de doelgroep. Mijn lichaam haat de koude, dus ik zou spontaan in de freezing modus overgaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.