Wie gaat er nou boksen als-t-ie Parkinson heeft?

Sparking Boxing. Boksen tegen Parkinson. fb-sparking

Deel 1. Gesprek met bokser en coach Hans Louwerse van Sparking Boxing, boksen tegen Parkinson’ uit Ede. Samen met zijn sportvrouw Dini runt hij al 30 jaar Sportschool STE in Ede.

Dit moet je uitleggen, Hans: boksen als je Parkinson hebt?

Je bent niet de eerste die het vraagt, lacht Hans, de meeste mensen reageren verbaasd. “Die is gek! Je gaat toch niet boksen met mensen die een ziekte hebben? Zometeen krijgen ze klappen op hun hoofd en wat zei je dat ze hebben? Parkinson?” Dat hoor ik inderdaad vrij vaak. Ook mensen die zelf Parkinson hebben, kunnen het zich niet helemaal voorstellen. Of wat dacht je van artsen of neurologen. Die maken zich zorgen over de impact van boksen. Logisch, in principe is boksen een contactsport. Maar weet je wat het is: wij boksen niet fysiek tegen elkaar, we boksen samen tegen de symptomen van parkinson.

Boksen tegen de symptomen van Parkinson, hoe werkt dat?

We doen een vrij pittige training, inclusief push-ups, conditie en techniek. Vergis
je niet, boksen is een sport die veel van je vraagt, denk aan kracht, coordinatie, concentratie. En dat is precies waarom boksen zo’n goed effect heeft op sporters met Parkinson. Een uur bokstraining is een uur gevarieerd, uitdagend en intensief sporten, voor je lichaam maar vooral ook voor je brein.

Quote van de week
“Kom op jongens, het moet wel een beetje op boksen lijken he!”
Hans Louwerse

Waar komt Parkinson-boksen vandaan?

Waar Parkinson vandaan komt weet ik niet, zegt Hans, maar ik weet wel waar Parkinson-boksenFighting back against Parkinsons vandaan komt. Mijn fysiotherapeut vertelde erover. Zij had filmpjes gezien van Rock Steady Boxing uit het Amerikaanse Indianapolis. Rock Steady Boxing is speciaal voor mensen met Parkinson. Zo kwam ze op het idee om in Nederland te starten met boksen. Zo gezegd zo gedaan en samen met een groep van haar patienten hebben we een proeftraining gedaan. Met succes! We zijn nu 2 jaar verder en trainen 2x per week met 10 tot 15 mensen.

Wat zeggen de Parkinson-boksers zelf?

Ik hoor het vaakst dat iemand meer controle over de symptomen krijgt, dingen weer kan doen die hij of zij al was kwijtgeraakt en vooral de je je door de bokstrainingen gewoon beter voelt. Dat is wat ik terughoor van onze boksers en dat is wat je eigenlijk overal hoort. Je Parkinson gaat er niet van over, helaas, maar als je je beter voelt en weer meer kunt… daar doen we het voor.

Whining 5 dollars?

parkinson boksenHahaha ja klopt, dat zeg ik tegen de boksers: als je zeurt moet je 5 dollar betalen. Grapje natuurlijk, maar reken er maar op dat we onze parkinson-boksers stevig uitdagen. Eigenlijk vindt iedereen dat ook het leukst!

 

 

 

Volgende keer in Sparking Boxing. Boksen tegen Parkinson: “De hersenen, boksen en Parkinson.”

Leave a Reply