Rock Steady Boxing Ede


Rock Steady Boxing Ede
“Kom op jongens, het moet wel een beetje op boksen lijken he!”
Hans Louwerse, Rock Steady Boxing Trainer, S.T.E. Ede

Gesprek met bokser en Rock Steady Boxing trainer Hans Louwerse uit Ede. Samen met zijn sportvrouw Dini runt hij al 30 jaar Sportschool STE in Ede. Het parkinson boksen is begonnen met Sparking Boxing, initiatief van Hans Louwerse en Heleen Burghout. Samen wonnen ze er in 2014 de ParkinsonNet Innovation Award mee.

Dit moet je uitleggen, Hans: boksen als je Parkinson hebt?

Je bent niet de eerste die het vraagt, lacht Hans, de meeste mensen reageren verbaasd. “Die is gek! Je gaat toch niet boksen met mensen die een ziekte hebben? Zometeen krijgen ze klappen op hun hoofd en wat zei je dat ze hebben? Parkinson?” Dat hoor ik inderdaad vrij vaak. Ook mensen die zelf Parkinson hebben, kunnen het zich niet helemaal voorstellen. Of wat dacht je van artsen of neurologen. Die maken zich zorgen over de impact van boksen. Logisch, in principe is boksen een contactsport. Maar weet je wat het is: wij boksen niet fysiek tegen elkaar, we boksen samen tegen de symptomen van parkinson.

Boksen tegen de symptomen van Parkinson, hoe werkt dat?

We doen een vrij pittige training, inclusief push-ups, conditie en techniek. Vergis je niet, boksen is een sport die veel van je vraagt, denk aan kracht, coordinatie, concentratie. En dat is precies waarom boksen zo’n goed effect heeft op sporters met Parkinson. Een uur bokstraining is een uur gevarieerd, uitdagend en intensief sporten, voor je lichaam maar vooral ook voor je brein.

Rock Steady Boxing

Waar Parkinson vandaan komt weet ik niet, zegt Hans, maar ik weet wel waar Parkinson-boksen vandaan komt: Amerika. Samen met Dini heb ik de Rock Steady Boxing training gedaan in Indianapolis. Ik ben nu gecertificeerd Rock Steady Boxing trainer en officieel affiliate. Het mooie daarvan is dat je elke week een trainingsplan krijgt, met onderbouwing, filmpjes en voorbeelden. Geen training is hetzelfde, elke training is intensief. Geschikt voor iedereen met parkinson, je hoeft geen ervaring met boksen of zelfs maar met sport te hebben. Het is handig als je redelijk goed kunt lopen, maar er zijn ook trainingen voor als je vanuit je rolstoel wilt kunnen boksen.

Wij zijn de eerste Rock Steady Boxing school in Nederland. Rock Steady Boxing is uniek. Je pakt echt alle parkinson symptomen aan, van fijne motoriek, tot balans, kracht en cognitieve vaardigheden. Heb je parkinson en ga je deze vorm van non-contact boksen doen, dan is dit wat je allemaal verbetert:
Hans Louwerse

  • Uithoudingsvermogen
  • Kracht
  • Snelheid
  • Lenigheid
  • Lef
  • Weerbaarheid
  • Oog-hand coordinatie
  • Reactiesnelheid

Wat zeggen de Parkinson-boksers zelf?

Ik hoor het vaakst dat iemand meer controle over de symptomen krijgt, dingen weer kan doen die hij of zij al was kwijtgeraakt en vooral de je je door de bokstrainingen gewoon beter voelt. Dat is wat ik terughoor van onze boksers en dat is wat je eigenlijk overal hoort. Je Parkinson gaat er niet van over, helaas, maar als je je beter voelt en weer meer kunt… daar doen we het voor.

Meer weten:
Rock Steady Boxing
S.T.E. Ede

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *