PowerNiks

MarietteRobijnZe zeggen dat je moet leren om niks te doen. Ik weet alleen niet hoe. Tijd voor een verkennende studie naar het niks doen.

Wat is niks doen

Niks doen is denk ik dat je je brein in de parkeerstand zet. Ik heb echt geen idee hoe dat moet. Kan prima een superfocus taak doen, waarbij ik de onnodige delen van mijn brein inderdaad in de parkeerstand zet. Maar niks niks? Geloof ik niet in.

Niks doen – mannen vs vrouwen

Mannen zijn enorm goed in niks doen. Ze kijken bijvoorbeeld 10 uur per week naar sportprogramma’s. Okay ik overdrijf, ik generaliseer. Vrouwen doen denk ik minder vaak niks, hoewel vrouwen dan weer goed zijn in uren en uren en uren zitten te appen. Ik kan je vertellen: dat heeft heel veel weg van niks doen.

Niks doen per leeftijdscategorie

Ik ga even kort door de generaliserende bocht, met 2 leeftijdscategorieen.
Je hebt niksdoeners die een fietsknooppuntenroute doen. Drie keer per week. Niet dat dat niks doen is, maar hoeven die mensen niet te werken of de garage op te ruimen of iets te schrijven ofzo? Diep van binnen wou ik dat ik die fietser was, zo is het dan ook wel weer. De jeugdige niksdoener is in mijn ogen de gamer, de full-time apper en de bankhanger. Gordijnen dicht met het licht aan.

Wat doet er niks

Je brein, je lichaam of wat? Niks doen met je brein kan prima samen gaan met flink bewegen. Ze zeggen niet voor niks: lekker je hoofd leegmaken met hardlopen. Apart hoor, als er ooit momenten zijn waarop mijn brein me probeert om te praten met allerlei creatieve redenen waarom hardlopen geen goed idee is, dan is het wel bij het hardlopen. En zo komen we bij een belangrijk punt: niks doen moet wel leuk zijn anders trapt mijn brein er niet in.

Leuk niks en niet leuk niks

Hardlopen vind ik vaak ‘niet leuk niks doen’, ik doe (deed) het alleen omdat het nuttig is. Leuk niks doen vind ik schrijven of iets met een zaag- of schuurmachine doen. Leuk niks doen is misschien ook wel iets nutteloos met iemand anders doen. Spelletje met je zoon of dochters, taart bakken, wandelen of samen tv kijken. Niksnutterig op de veranda zitten kijken of je gras lekker groeit, is ook een leuke variant van niks doen.
Als ik dus zonodig niks moet leren doen, laat t dan wel leuk niks doen zijn.

Weerstand tegen niks doen

Je moet nu eenmaal altijd iets nuttigs doen, want niksnutten is erg. Dat zit in mijn systeem. Eigenlijk kan ik er niks aan doen dat ik niet niks kan doen. Geintje. Maar echt niks doen is niet zo gemakkelijk. Echt niks doen komt in de buurt van mindfulness en dus in de buurt van je gedachten hun gang laten gaan. Zonder dat je last krijgt van die gedachten. Ik weet echt wel hoe het zit hoor, met mindfulness en niks doen. En daar komt die weerstand vandaan, van die gedachten die je niet zo graag voorbij ziet komen.

PowerNiks

Je moet het maar kunnen, niks doen. En als je het al kunt, dan moet je maar net weten met welk stuk brein je iets of niets moet doen. En dan moet je nog weten wat leuk en wat niet leuk niks doen is. En waarom je niks moet doen.

Zal wel net zoiets zijn als een powernap, doe je ook zodat je na die nap nog veel meer kunt doen.

PowerNiks, dat is ‘t. Ik ga op zoek naar de PowerNiks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.