Ah I know some with Parkinson's....

Poor People’s ParkinsonNet. Telefoon uit Uganda

 

uganda blog-02Vandaag belde Didi Luku Ronald me op. Om te zeggen dat hij voor mijn gezondheid gaat bidden. Didi is directeur van de Parkinson Foundation Uganda.

Bijna het armste land ter wereld. Uganda. Waar de ruim 37 miljoen inwoners gemiddeld van iets mee dan een dollar per dag moeten leven.Met die ene dollar moet je alles doen. Hoe doe je dat? En als je dan Parkinson hebt, is er dan iets van zorg? Krijg je medicijnen? Is er iemand die je advies geeft?

Paar feiten

In Nederland hebben ca 50.000 mensen Parkinson, oftewel 1 op de 320. In Uganda valt dat getal veel lager uit: gebrek aan zorg betekent gebrek aan diagnose. Armoede betekent lagere levensverwachting, betekent minder tijd om Parkinson te ontwikkelen.

Maar de mensen die in Uganda wonen en Parkinson hebben, hebben dezelfde Parkinson als mensen in Nederland, Europa of Amerika. Alleen dan erger, omdat ze door economische armoede drie basisdingen missen: medicijnen, zorg en kennis.

En toch is er de Parkinson Disease Foundation Uganda

Didi Luku Ronald, 27 jaar oud, is directeur en oprichter van de PDF Uganda. Hij wil mensen met Parkinson helpen, mensen zoals zijn vader die al 16 jaar Parkinson heeft. Didi kent de moeite van zijn vader.

Didi’s verhaal gaat niet over de voordelen van tai chi, yoga of vitamines of over de helende werking van muziek. Het gaat niet over 3, 4 of 7 keer per week sporten. Het gaat niet over de wachttijd bij je neuroloog, want er is geen neuroloog. Het gaat niet over de salarissen van zorgbestuurders, want die zijn er niet. Het gaat niet over wat je verzekering vergoedt – welke verzekering en erger nog: welke medicijnen dan.

Didi Luku Ronald, die in zijn eentje PDF Uganda is gestart, heeft geen ParkinsonNet, geen funding, geen medicijnen, niks. En de mensen die hij wil bereiken, hebben ook niks, alleen een serie problemen waar Parkinson er 1 van is.

Zijn PDF Uganda zet zich in voor al die mensen met Parkinson. Educatie kunnen we delen via facebook, aandacht bij elkaar schrijven met een blog.

De verlanglijst van PDF Uganda is evenlang als onze lijst van beschikbare voorzieningen. Nee, eigenlijk is onze lijst twee keer zo lang.

 

  PDF

Uganda

ParkinsonNet

Nederland

Medicijnen  

v

Zorg algemeen  

v

Zorg Parkinson  

v

Training voor zorgprofessionals  

v

Educatie patienten  

v

Zorginstellingen  

v

Thuiszorg  

v

Fysiotherapie  

v

Ergotherapie  

v

Logopedie  

v

Dietist  

v

Dansen  

v

Fietsen voor Parkinson  

v

Research  

v

ParkinsonTV  

v

Social Media  

v

Boksen  

v

TaiChi  

v

Yoga  

v

DuoDopa  

v

DBS  

v

LifeHacks  

v

Inkomen  

v

Alfabetisme  

v

Huis  

v

Sanitair  

v

 

PDF Uganda wil een huis bouwen voor mensen met Parkinson.

Maar hoe?

Anyone?

Zie ook: Poor People’s ParkinsonNet 

 

Close Menu