Ah I know some with Parkinson's....

Parkinson? Oh joh, business as usual he.

Parkinson's. Business as usual.Dit is een deur-in-huisje: als je je parkinson niet gewoon gaat vinden, trek je het niet. Iedereen vindt het vroeg of laat aardig gewoon. Is het bijvoorbeeld gewoon je beroep, omdat je in de zorg werkt, dan ga je op een zekere dag met pensioen van parkinson. Ga je gewoon iets anders doen. Is het hoe je vader of je oma de laatste jaren was, ja, zo was het gewoon. Is het je hand, die gewoon wat strammer is, ja, dan is dat dus gewoon zo.

Niet normaaaaal gewoon

Als je je parkinson de hele tijd niet normaaaaal vindt, dan kun je nooit meer gewoon doen. Maar als je je parkinson tê normaal vindt, dan leg je je er misschien gewoon bij neer. Is ook weer niet goed. Je moet het wel een beetje ongewoon vinden, anders wen je te snel aan je beperkingen, ga je niet meer iets verzinnen om er iets tegen te doen.

Als je in de parkinson wetenschap of zorg werkt, dan kun je twee dingen doen: of het allemaal wel normaal vinden en er het beste van maken voor die meneer of mevrouw met parkinson. Of het totaal niet normaal vinden, barsten van ambitie om daar voor de sodemieter iets aan te doen, want wat die meneer of mevrouw doormaakt, dat is echt niet normaal gewoon.

Zeg wetenschapper je vindt het toch niet normaal he

Ik vind dat die wetenschapper of zorgverlener of arts of wie dan ook, aan die ambitieuze kant moet gaan zitten. Moet denken: dit gaat zo niet, dit is zo’n last voor die meneer of mevrouw en hun omgeving, daar gaan we wat aan doen. Die wetenschappers moeten mijn parkinson vooral niet gewoon gaan vinden, daar verliezen we tijd mee. Use your neuroscience or lose it, babe.

Ik moet mijn parkinson wel gewoon gaan vinden, gewoon genoeg om een vrij normaal leven te leiden. Net ongewoon genoeg, om te blijven sporten, te rusten en door te zetten. Net ongewoon genoeg, om te begrijpen dat ik nu meer kan dan ooit in de toekomst en daar nog blij mee te zijn ook. En net gewoon genoeg, om niet de hele tijd op m’n plaat te gaan over wat er allemaal niet meer helemaal lukt. Ja hier ik bedoel ja gewoon, parkinson, ja ‘t is gewoon zo he, toch een beetje business as usual. Anders trek je het niet.

Close Menu