Ah I know some with Parkinson's....

Ooowh eeh

OohAls je iemand bijna gaat vertellen hoe erg het wel niet is, die ziekte of die baan die je kwijt bent of dat van je man of desnoods je hond, dan kun je een paar soorten reacties krijgen. Of je ze ziet aankomen hangt vooral van jezelf af. Ga je bij voorbaat helemaal op in die dijkdoorbraak van je eigen verhaal, dan mis je de de primaire reactie van de ander waarschijnlijk. Ben je je bewust van de impact die je verhaal gaat hebben, dan ben je als het goed is iets bescheidener.

Kom je met die dijkdoorbraak van een verhaal aanzetten, dan moet je een paar signalen leren waarnemen. Ik doe de hoofdlijnen, 3 stuks.

Ik ken ook iemand
Iemand luistert even, bepaalt voor zichzelf hoe erg jouw verhaal ongeveer is en begint alvast d’r eigen dijkdoorbraak in scene te zetten. Je herkent deze reactie aan de woorden: “ik ken ook iemand met hoeheetdatookalweer wat jij hebt”

Stille luisteraar
Iemand luistert en kijkt aandachtig, vergeet de tijd en geeft je de ruimte voor je dijkdoorbraak. Het signaal dat je met zo iemand te maken is makkelijk te missen: iemand kijkt naar je en zegt bijna niks. Zegt bijvoorbeeld: ja, nee, ik snap het, ja, nee, hm, tjonge. Die mensen zijn zeldzaam, zuinig op zijn dus.

Ooowh…eeeh
Ooowh eeeh is vrij nieuw.
Denk er een verschrikte blik bij, met ogen zo rond als die grote O. Denk er een iets terugdeinzende houding bij. Alsof iemand rustig aan het lopen was en er ineens een grote zwarte hond met grote tanden en een grote blaf voor haar staat. Zo’n hond die niks doet.

Als je op het punt stond lekker los te gaan met je dijkdoorbraak, stop dan maar. Dat “ooowh” betekent namelijk: ‘Nee, nee alsjeblieft ik weeeet hoe erg het allemaal is maar please nu niet want echt geloof me ik moet nog zoveel en ik hoor al zoveel en ik kan er ook niks aan doen en eigenlijk ben ik bang voor je verhaal net als voor die hond die niks doet.’

Hoor je die “oooowh eeh” stop dan met ratelen. Dat ooowh gaat niet over jou, maar over degene tegen wie je je verhaal wilde ophangen. Die wil echt wel met je meeleven, maar nu even niet.

Ik weet dat dit een nog vrij onbekende reactie is, dat ‘ooowh eeeh’ daarom nog twee situaties waarin je nooit ‘ooowh eeeh’ krijgt. Je dokter zegt nooit “ooow eeh” als je je verhaal doet. De caissiere evenmin als je met een overvolle kar in de rij voor haar kassa staat. Je snapt het volgens mij al.

Wat als iemand “ooowh eeh” stamelt

Gooi je roer om, gooi zandzakken op die dijkdoorbraak. Als iemand “ooowh eeh” zegt, dan kun je waarschijnlijk beter je snavel houden over jezelf. Je kunt misschien beter vragen: hoe gaat ‘t met je? Ga je meteen niet meer kopje onder in je eigen woordenstroom en kan de ‘ooowh eeeh’ zegger kiezen wat ze doet: vertellen hoe het met ‘r gaat of iets zeggen als: ooowh eeh nou ja gaat wel, maar ik moet verder met de boodschappen, daaag.

Close Menu