ImmeOranjeJurkie

immeoranjejurkie

Ik stel voor dat we Paralympics gewoon Olympics noemen. Para betekent ‘naast, erbij, anders’. Para betekent in het Grieks van lang geleden dat je dus niet het hoofdonderwerp bent. Gek. Het hoofdonderwerp zou de inzet van de persoon moeten zijn. Inzet vs Inzet. Je laat turners niet hockeyen. Ik denk wel, zonder dat ik er verstand van heb, dat als je lichaam net dat onderdeel mist, dat je nodig hebt voor de snelste of beste of mooiste sportprestatie van de wereld, dat je dan extra hard moet werken. Harder dan wanneer je lichaam dat onderdeel niet zou missen. Dat Para kunnen we misschien wel vervangen door Extra. Of Supra.

Wat nou trainen voor de Paralympics

Laatst zei een Parkinson deskundige tegen me: Je kunt eigenlijk best gaan trainen voor de Paralympics. Ik dacht toen ongeveer dit:

“Ja leuk. Waarom ook alweer, beste deskundige? Omdat jij dat volkomen normaal zou vinden? Omdat jij allang gewend bent aan degene die ik helemaal niet wil zijn. Omdat jij mijn oude ik allang vergeten bent. Omdat jij daarmee mijn ik, waar ik zo aan gehecht ben, omdat jij mijn ouwe trouwe ik gewoon vervangt door een nieuwe, karige uitvoering van mijn lievelings- ik. Zonder te vragen of ik dat wel wil. Of vind je dar ik nu toch eindelijk wel eens kan accepteren (sjongejonge jij had er er wel moeilijk mee zeg) dat ik m’n lievelings-ik moet loslaten?”

In mijn hoofd bakte ik een koekje van eigen deeg:

Ga lekker boogschieten met je min-12 glazen

“Schat, denk ik dan, als we nu eens jouw deskundigenbril met plusglazen vervangen door stevige min jampotten, dan mag jij misschien ook wel naar de paralympics. Die ouwe bril is helaas naar de filistijnen, dat zul je moeten accepteren of loslaten, kan mij ‘t schelen – no pun intended – als je er maar mee dealt. Staat je hartstikke leuk, die min-glazen, ben eigenlijk helemaal vergeten hoe je eruit zag met je eigen ouwe trouwe pluspotten. Zullen we even lekker gaan trainen met boogschieten? Hoeveel min had je nou in die goggles van je? Oh, min 12? Geeft niks, ik schuif de schietschijf wel tien meter deze kant op. Hartstikke leuk, boogschieten.”

Ik was onredelijk en dom

Ik had wel gelijk hoor, maar ik was onredelijk. En dom. Want als ik mee mocht doen aan de Para of Supra of Extra Lympics…oeh man…dan moest ik nu van de verandabank afkomen om nog even te gaan planken, dan zou ik op tijd naar bed moeten en ik mocht vast geen zoute caramel meer eten als ik dan eindelijk in dat bed lag.

ImmeOranjeJurkie

Als ik mee mocht doen aan de Olympics, dan zou ik immeoranjejurkie toch wel mooi lopen te stralen. Dus, beste deskundige, terug naar je vrij onbarmhartige tekst over dat ik wel kan gaan trainen voor de paralympics: was het maar zo.

Leave a Reply