Ik geloof niet in parkinson

Bergamo_doopvont water_reflectie
Heb’t wel natuurlijk, parkinson, maar geloof er niet in. Meestal geloof je in iets wat je niet hebt of niet kunt vastpakken, dan heb je namelijk geloof nodig om het bij je te houden. Ik geloof in het kind dat we verloren – kan haar nooit meer vastpakken, geloof wel in haar. Ik geloof in God, kun je ook al niet aanraken. Geloof in je kind en in de kinderen die je nog wel kunt vastpakken, heb je nodig. Beter nog: zij hebben het nodig dat ik in ze geloof. Met geloof in God ligt dat denk ik anders, maar dat weet ik niet.

Van geloof ga je groeien

Ik geloof ook in talenten, anders wordt het trouwens ook nooit wat. Je moet wel een beetje in je eigen talent of in dat van iemand anders geloven. Daar groeit dat talent van. Ik bedoel: als niemand in je schrijftalent of je fietstalent of je moedertalent gelooft, dan moet je misschien op zoek naar een ander talent. Het helpt enorm om in iemand of iets te geloven. Je kind, je man, je vriend, je familie, ze gaan er van groeien. Je werk, je blogs, je sport, je luisterend oor, je handen. Gaan allemaal beter als je erin gelooft.
Volgens mijn fav boek, Van Dale, betekent geloof ‘een vast vertrouwen hebben in de waarheid van iets of iemand’. Volgens mijn bijna 52 jaar levenservaring betekent het ook dat je d’r wel wat voor moet doen, alleen een beetje geloven is denk ik niet genoeg.

Ze maken er een beetje een religie van, van parkinson

Ik ken aardig wat mensen met parkinson, inmiddels uit de hele wereld. Ken misschien wel meer mensen met dan zonder parkinson. Mag wel oppassen dat ik niet ga denken dat de wereld met de p van parkinson begint. Lees vrij veel verhalen van mensen met parkinson die dat wèl denken. Die maken er een beetje een religie van. Geloven er in. En dat is gevaarlijk.

Genadeloos risico

Bij een gemiddeld geloof hoort genade. Geloof en genade zijn nooit ver bij elkaar uit de buurt. Ook niet als het om geloof in je talent of in iets of iemand gaat. Dan ben je meestal genadig bij misstapjes. Ga je helemaal op in je (‘je’) parkinson, gelóóf je er in, dan loop je twee risico’s. Eerste risico is dat je het groter maakt met alle aandacht die je het geeft en (!) die je er voor afdwingt. Tweede risico is dat je met een genadeloze religie te maken zou hebben. Parkinson kent geen genade. Genade moet helaas uit jezelf komen. Genade voor jezelf. Past naadloos bij geloof in jezelf of in iets of iemand.
Ik geloof niet in parkinson. Jij?

2 thoughts to “Ik geloof niet in parkinson”

  1. Mooi gezegd Mariëtte. Alles wat je aandacht geeft, groeit. En aandacht afdwingen voor p zorgt er alleen maar voor dat je voor je naasten geen mens meer bent maar die eeuwige patiënt. Ik ga beginnen met motorrijlessen en vertrek komend voorjaar voor de tweede keet Nasr Nepal voor een trekking. Fuck p.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.