Gesprek met een sporter.


Gesprek met Fred, de sporter met Parkinson

Je ziet het meteen aan Fred: dit is een sporter. Bovenarmen als kabeltouwen, snelle bokser, goeie techniek. Als hij op de bokszak slaat, dan hóór je dat. Het interview doen we gewoon tijdens de koffie, na de training. Fred in ik zitten toevallig naast elkaar, dus laptop openklappen en beginnen. Voorbereiding is niet nodig. We trainen samen, we weten allebei waar het over gaat.

 

Fred, je bent een goeie bokser, boks je al lang?

Eigenlijk pas een jaar. Ik las over boksen in het Parkinson Magazine, ik was nieuwsgierig. Vrij snel daarna heb ik Hans en Dini Louwerse gebeld om te vragen of ik een keer langs mocht komen. Ik werd zo hartelijk ontvangen! Het klikte meteen, ook met de groep. Ben vrijwel meteen gestart. Voor mij is Ede ruim een half uur rijden, maar ik heb het er graag voor over, elke week.

Wat is voor jou het positieve aan boksen?
Boksen is gewoon goed als je parkinson hebt. Je conditie gaat vooruit, je reageert alerter en boksen heeft me enorm geholpen om weer positief te zijn, zoals ik vroeger was. Na mijn diagnose parkinson (op mijn 54e) voelde ik met natuurlijk niet zo top. Ik was altijd supersportief, ik deed aan windsurfen, badmintron, aerobics, van alles en nog wat. Met parkinson ging dat niet meer zo goed, ik voelde me daardoor ook zelf minder goed. Het positieve van boksen is voor mij niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je voelt je veel lekkerder, ik voel me thuis in de trainingsgroep in Ede.

Het positieve van boksen is voor mij niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je voelt je veel lekkerder, ik voel me thuis in de trainingsgroep in Ede.
Fred, sporter met Parkinson

Boksen is flink pittig, zeker als je parkinson hebt…
Klopt, maar de trainingen zijn zo afwisselend, zo prikkelend voor je hersenen, dat ik er helemaal niet moe van word. Ik krijg zoveel adrenaline van dat boksen en van de training, dat ik me juist harstikke goed voel na een training.

Die spieren komen niet vanzelf: wat doe je allemaal aan sport?
Veel. Elke dag begin ik met krachttraining, rekken en strekken om vervolgens nog 5 tot 10 minuten touwtje te springen. Ook als het even niet zo lekker gaat, probeer ik toch elke dag te trainen. Thuis heb ik op de zolder een boksruimte ingericht, met een bokszak en een speedball. Dat maakt het veel gemakkelijker om even te trainen. Daarnaast doe ik elke zaterdag kickbox-training. Zoals je aan het begin zei: ik ben een sporter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.