Geflikt

GefliktZo, dat hebben we ‘m toch maar mooi geflikt.

En ze had ook echt wat gepresteerd, toen een pure pech haar gezondheid van tafel veegde en daarmee bijna haar leven. Ze kwam terug, van heel ver en behoorlijk gehavend, maar hey, ze had ‘t ‘m toch maar mooi geflikt. Ze gaf me het woord dat ik nodig had. Geflikt.

Als je dat over jezelf zegt dan ben je tevreden. Dan was het niet makkelijk en dan had ook bijna niemand zien aankomen dat ‘t je zou lukken.  Geflikt mocht ik vroeger misschien niet eens zeggen, ‘t is een beetje een roekeloos woord.

Hopeloos dromeloos roekeloos

Roekeloos hoort bij dat ‘geflikt’. Je voelt je kansloos hopeloos dromeloos,  totdat je bedenkt: hoe ik het ga doen weet ik niet, wat ik ga doen ook niet, maar dat ik t ga doen weet ik wel. Je omgeving denkt: zou je dat nou wel doen, al dat werken sporten schrijven en alles? Is dat niet een beetje roekeloos? Ja tuurlijk is dat roekeloos.
Enorm roekeloos. Je moet wel. Als je een roekeloze ziekte hebt, moet je zelf ook roekeloos zijn. Want je hebt geen idee wat er om de volgende hoek op je staat te wachten. Dus ben ik een beetje roekeloos. Okey: behoorlijk roekeloos. Het is nu bijvoorbeeld 1 uur ‘s nachts, rillerige griep en teveel dekens en een beetje koortsdenken houden me wakker. Je zou zeggen: ga nou gewoon slapen, je bent ziek. Maar ik ben roekeloos en tik gewoon door. Want je weet nooit hoelang je nog kunt bloggen, zometeen staat er iets heel ergs om de hoek.

Goed roekeloos

Je bent echt goed roekeloos als je daar juist niet aan denkt. Als je juist denkt aan iets moois dat misschien wel om die hoek op je wacht. Iets waarvoor je je tanden op elkaar zet, kreunt en steunt van inspanning, iets waarvoor je de discipline uit je tenen trekt en waarvoor je elke dag uit je bed komt.
Dat iets is bij mij meestal niet iets, maar iemand. Iemanden zelfs. Allerlei iemanden, waar ik graag bij in de buurt ben. Daar doe je het voor. Daar leef je voor, roekeloos. Ik ben echt geen roekeloze rijder of sporter of thrillseeker. Zou een beetje suf zijn om gevaarlijk te gaan doen, terwijl je juist bij je iemanden in de buurt wilt blijven.

Kies wat er te flikken valt

Dat roekeloze gaat meer om keuzes voor de belangrijke dingen. Lijkt easypeasy, maar valt tegen. Je moet roekeloos alle onzin overboord zetten. Anders flik je helemaal niks. En kiezen he, kiezen. Anders weet je niet eens wat je moet flikken.
Snotterend met dat griephoofd onder die tien dekbedden en dekens met je kleren nog aan, hoor je in je huis gerommel en getetter en ‘mama waar zijn m’n sokken’ en ‘wie heeft m’n oplader’ of krijg je een smsje vanuit de appie of ze chocola voor je mee moeten nemen.
Eigenlijk weet je dan best wat belangrijk is.
Ik neem nog 1 klein roekeloos stukje choc en dan leg ik de reep echt weg – en ga slapen.
Want vandaag hebben we ‘t ‘m mooi weer geflikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.