Ah I know some with Parkinson's....

Mooie naam, Parkinson

parkinson'sJames Parkinson had best een andere achternaam mogen hebben van mij. Parkinson is een te mooi woord, de a, de i en de o zitten erin en het eindigt ook vrij vriendelijk. Zou die man nou hebben gewild dat ze zijn mooie achternaam voor een ongeneeslijke, progressieve, degeneratieve, neurologische ziekte zouden gebruiken? Het is niet zoiets als een ster of planeet of orchidee of tulp.

Ziekte met jouw achternaam

Wie is er op het idee gekomen om zijn achternaam for ever and ever aan de ziekte te koppelen die James ooit beschreef? Is dat per ongeluk gebeurd? Volgens de geschiedenis was het een Fransman, ene Charcot. Die heeft misschien ook wel meer research naar de ziekte gedaan dan James zelf. Die schijnt maar 6 gevallen te hebben beschreven, maar goed, hij was wel een van de eersten en hij heeft de boel aangezwengeld. Trouwens, anders hadden we nu met zijn allen de ziekte van Charcot gehad. Dan maar Parkinson, heeft nog iets chics.

Koosnaam

Toen ik net was geboren bedacht mijn vader tijdens de aangifte op het gemeentehuis een nieuwe naam voor me. Ambtenaar moest de eerste naam doorstrepen en zo kreeg ik mijn naam. Niet dat ze me ooit zo noemden. Ik kreeg in plaats daarvan een koosnaam.
Van mijn man heb ik ook een koosnaam gekregen. Staat in houten letters op de deur van mijn tot gym omgebouwde werkkamer. Er staat dus geen Parkinson op de deur van mijn gym en al helemaal geen parky. Ga me daar een beetje een koosnaam voor een rottige ziekte gebruiken.

Op de deur van mijn gym

Op de deur van mijn gym, okey, gymmetje, staat mijn naam, mijn koosnaam zelfs. Ik ben niet mijn parkinson aan het trainen, ik ben mezelf aan het trainen. Niet James, niet Charcot, niet Parkinsonnet of Wereldparkinsondag – héél misschien zou ik héél even overwegen om bijvoorbeeld Michael of Fox op de deur te zetten. Maar dat doe ik niet want iedereen met parkinson moet voor zichzelf trainen, iedereen heeft een ander programma met ook nog eens andere verrassingknoppen en achteruitknoppen.

Immegymmetje

Mijn gymmetje heeft wel een drempel. Soms een van wanhoop, beetje opstandigheid, okay soms ook van gemakzucht en ik-doe-morgen-wel-2x-zoveel-ik-ben-nu-zo-moe. Vaak genoeg stap ik zonder na te denken immegymmetje. Want mijn naam staat erop. Met de support die in mijn koosnaam is verpakt hou ik dat nog wel even vol.

 

 

Close Menu