Ah I know some with Parkinson's....

Dingen waar je wel/niet/nooit aan moet wennen

Nou, daar kan ik wel aan wennen, aan dat zonnetje, die rust, dat lekkere bed, dat mooie huis.

Dan wen je er maar aan, d’r zit niks anders op.

Poeh, da’s wel even wennen zeg, om 06:00u uit m’n bed komen, hallooo.

Wen d’r maar vast aan, want het verandert toch niet.

Ik zal er nooit aan wennen, dat hij of zij er niet meer is.

Pas maar op, dat je er niet aan went, zo vanzelfsprekend is het niet hoor, dat hij of zij alles voor je doet, je moet het wel waarderen.

Je zult maar Nederlands moeten leren en dat woord ‘wennen’ tegenkomen. Jajaaa vul maar in: dat went wel/daar zullen ze dan maar aan moeten wennen/ja best lastig als je dat niet gewend bent.

Dingen, waar je wel aan moet wennen

Kan wel wat bedenken. Je moet er aan wennen dat je niet meer alles kunt, wat je gewend was. Als je daar niet aan went, maak je jezelf gek met al je frustraties. Ik moet er aan wennen, dat ik niet meer zonder medicijnen kan. Daar wen ik trouwens wel aan, omdat het wel prettig is dat die medicijnen er zijn. Ik moet er aan wennen, dat onze dochter aan de andere kant van de wereld zit. Eigenlijk ga ik daar niet aan wennen, omdat ik weet dat ze terugkomt. Dus dat is niet voor altijd. Dat scheelt alles. Ik moet er aan wennen, dat ik nog steeds dezelfde fouten maak als vroeger. Moet dus eigenlijk nog een beetje aan mezelf wennen. En ik kan je vertellen: zo makkelijk is het niet, om aan mij te wennen. Hoeváák ik bijvoorbeeld al niet tegen mezelf gezegd heb, dat ik gestructureerd moet leven, beetje discipline en zo. Maar nee, ik luister niet naar mezelf. Kan ik niet aan wennen. Mijn omgeving misschien ook niet. Ga’t niet vragen ook, ze wennen d’r maar aan. Geintje.

Dingen, waar je niet aan moet wennen

Wim Rozenberg Fotografie #wjrpics Je moet niet wennen aan fijne dingen. Aan lievigheden die je krijgt. Aan het gevoel dat je krijgt als je een appel plukt. Aan het vertrouwen, waarin je alles kunt doen, wat je doet. Je moet er ook niet aan wennen, dat je alles hebt. Van schone sokken tot kinderen tot veiligheid.

Je moet ook niet wennen aan nare dingen. Aan sommige dingen wel, maar aan de meeste vreselijkheden moet je wat mij betreft niet wennen. Zodra je er aan went, heb je je aangepast. Dat is ook wel goed, want de situatie past zich niet aan jou aan. Ik vind dat ik maar deels hoef te wennen aan parkinson. Een beetje wennen moet wel, maar als ik er helemaal aan ga wennen, doe ik er dan nog wel genoeg tegen? 

Dingen, waar je nooit aan moet wennen. Echt nooit.

Je kunt het zelf wel bedenken. Misstanden, onrecht, verdriet van een ander. Zodra je daar aan went, kun je onverschillig worden. En onverschilligheid is het tegenovergestelde van liefde. Erger is het, als je die dingen niet eens wilt zien, omdat je bang bent of omdat je met iets anders bezig bent of omdat je net wat leuks aan het doen bent. Dan wen je aan je eigen onverschilligheid.

Je hoeft nooit, echt nooit of te nimmer, te wennen aan het ergste verlies. Omdat je daar nooit aan kúnt wennen en al helemaal niet aan wílt wennen. Is trouwens ook veel te groot om aan te wennen. Geen beginnen aan.

Eigenlijk moet je volgens mij ook nooit aan je Leven wennen, want zo gewoon is het allemaal niet en nee, vanzelfsprekend ook niet. Misschien moet je daarom af en toe wat beter voor je Leven zorgen. Misschien moet je je Leven af en toe een beetje verwennen.

Close Menu