Wijsheden top 5

Iedereen kent kinderen, iedereen die dit leest was ooit een kind. Misschien ben je een kind. Of heb je een of meer kinderen. Als je er over nadenkt: een groot deel van alle mensen op aarde is kind. Ben je geen kind meer, dan noem je iedereen die dat nog wel is: onze toekomst.

Niet dat we naar onze toekomst luisteren. Neejoh, we vertellen onze toekomst wat er moet gebeuren. Niet dat dat vervolgens gebeurt. En weet je, zelfs in de Bijbel komen kinderen niet direct aan het woord.

Kindvriendelijk

Boek je een vakantie ergens, dan kies je als gezin voor kindvriendelijk. Raar. Mensvriendelijk staat er nooit bij, terwijl dat wel een aanbeveling zou zijn wat mij betreft. Ben al aardig wat mens-onvriendelijke bedden tegen gekomen. Maar nee, we gaan voor kindvriendelijk. Waarmee we bedoelen dat er van alles is om je kind bezig te houden, zodat jij niet zoveel hoeft te verzinnen.

De wijsheid

En zo missen we de wijsheid van kinderen. Ik heb een paar wijsheden voor je verzameld.

  1. Alles overtreffende wijsheid. Je moet van parkinson niet je eerste gedachte maken. De wijsheid die ik zomaar kreeg aan de keukentafel. Ze was 15 toen ze het tijdens het tafeldekken zei.
  2. Droevige wijsheid. Als je dood gaat, word je dan eentje liever?
    Duimpje in haar mond, grote ogen, pyamaatje aan, 4 jaar oud. De ultieme vraag. Ons meisje van 4 begreep dat je in het perspectief van nabestaanden ‘eentje’, dus een slag liever wordt als je dood bent. Het ging om het zusje dat stierf.
  3. Troostende wijsheid. Je hebt drie gezonde kinderen, wij zijn er in de toekomst
    Dit is vooruitziende wijsheid die troost geeft.
  4. Knipoog wijsheid. Mijn eerste blogs heetten “Je bent nog zo jong”. Omdat je dat zovaak te horen krijgt als je op je 46e parkinson blijkt te hebben. Waarop je aan de keukentafel hoort: Huh? Heet je site “Je bent nog zo jong?”. Oh, ik dacht dat het over jou ging.
  5. Zorgzame wijsheid. Je doet zoveel, je bent altijd bezig. Ga eens een keer op tijd in je bed liggen met een tijdschrift, dat doen normale moeders ook. Wijze tip voor iedereen die bekaf is, door parkinson of door wat dan ook.

 

Dit is de top-5. Elke dag zitten ze in mijn hoofd, de wijsheden van kinderen. Jij mag ze ook gebruiken. Kinderen zijn de toekomst. En de wijsheid.

 

 

Leave a Reply