Catch-of-the-Day-Cake

6666. Het hoort toch een beetje bij me, al die zessen. Op 6617 is het 51 jaar later. Ben bijna verbaasd dat dat zo is, terwijl ik het kon zien aankomen. Verder zie ik vrijwel niks aankomen, maar deze wel. 

Een jaar geleden heb ik mijn Leven op het matje geroepen Niet dat Leven zich op matjes laat roepen (en dat zei Leven dan ook tegen me), maar ze luisterde wel. Ze zei: jouw schrijfhanden zijn jouw gesprek met mij.

Ze had gelijk

Ze had trouwens gelijk, Leven, dat er niets vastligt, dat we zonder contract aan de wandel zijn. Dat verlies van je kind en je gezondheid nu eenmaal zo zijn. Ik ben toen vergeten te vragen of ik dat allemaal zomaar moet accepteren, maar Leven gaf me het antwoord al. Ze zei: je hoeft het niet te accepteren, maar je moet wel dapper zijn. Ik vond het ook zo weergaloos toen ze zei: je hoeft er niet overheen te komen, over het verlies van jullie dochtertje, over parkinson, als je er af en toe overheen kunt kijken, is het goed.

Nu

Ik vond het wel kunnen om daar wat aan toe te voegen: Leven, vind je het okay dat ik af en toe in het Nu kijk? Want nu is nu. Nu wil ik graag een taart bakken voor mijn zessendag, nu wil ik graag thuis zijn met ons gezin, nu wil ik graag met familie zijn, nu wil ik graag met vrienden in het nu zijn. Nu maak ik me ook zorgen over hoe het straks is, of het geluk net zo hard slijt als je gezondheid. Als er een storm opzet, die je levensboom ontwortelt. 

Catch-of-the-Now-Cake

Leven schudde weer haar hoofd, net als bij de vorige 6666 en zei: lekker ding, ga nou gewoon die carameltaart bakken, nú, lekker op ‘t gevoel af en zonder weegschaal de suiker, de bloem en de boter mengen en veel te veel caramel maken. Leven lacht, want ze weet dat ik ben vergeten om boter en room te halen. Ik weet dat ook en ik trek de kast open, op zoek naar wat we nog hebben. Ohjoh we doen gewoon een catch-of-the-day taart. Beter nog: een Catch-of-the-Now-Cake.

En zo komt er zomaar een nieuw woord aangewaaid. Catch-of-the-Now-Cake.

Dankjewel, Leven.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.