Ah I know some with Parkinson's too...

Neuroloopje

NeuroloopjeNeurologen kijken youtube en ontdekken een vermeende verminderde armzwaai bij een paar russische meneren. Dat wil zeggen, een andere neuroloog had het al veel eerder ontdekt, maar maakt niet uit, onze neurologen hebben het dankbaar overgenomen. Ze schrijven er zelfs een stuk over dat de British Medical Journal Christmas edition na veel aanpassingen van de ‘case’ uiteindelijk toch maar plaatst. De eerste reactie van de editors van het Journal was namelijk: 

I’m afraid the verdict on your paper, to borrow from the Scottish courts, is “case not proven.”

 

KGB loopje? Dat klopt niet, zegt het BMJ
Het British Medical Journal heeft geadviseerd om het niet over kgb loopje maar over gunslinger gait te hebben. De onderzoekers hebben toegezegd dat ze dat zullen doen. Misschien weet de Nederlandse pers dat niet. Niet iedereen heeft de tijd om dat artikel, de uiterst kritische reviews en de vragen van de editors van de British Medical Journal te lezen. Geeft niks, hebben wij al gedaan.

Verdriet
Ik blijf het verdrietig vinden om mijn parkinson-ellende geassocieerd te krijgen met militair macho lopen van een vijftal (5 ja) russische mannen. Als mijn neuroloog mijn verminderde armzwaai een kgb-loopje zou noemen, was hij mijn neuroloog niet. Maar ja, het had erger gekund: “Other suggestions come from footage of Adolf Hitler, who may have had PD 8; video material consistently shows a reduced use and tremor of his left arm (seen often hidden behind his back, or held tightly within his right hand).”

Neuroloopje. Mijn column over dit onderwerp

Elke neuroloog is anders. Die van mij is ook anders. Dat ‘van mij’ is belangrijk. Gebruik ik vooral als het allemaal lekker loopt tussen ons. Moet hij me iets moeilijks vertellen, dan gebruik ik gek genoeg wat vaker ‘de’ en zeg ik ‘de neuroloog heeft zusenzo geconstateeerd’. Met dat ‘de’ is de afstand iets groter.

Mijn neuroloog was niet mijn neuroloog als hij zou zeggen dat ik een loopje heb, een russisch, een kgb, een huppel of watvoorloopje dan ook. Het laatste wat hij zou zeggen, is dat ik een Weird Walk heb. Ook Gunslinger Gait hoor ik hem niet zeggen.

Dat zeg ik over hem ook niet. Ook al kun je best wat bedenken. Dossierloopje, telescooploopje ohnee dat is alleen bij hoog verheven dokters – bedoel natuurlijk stethoscooploopje. Spreekkamer-wachtkamer-spreekkamerloopje of ik-heb-een-te-volle-poli-loopje.

Neuroloopje dan? Nee, tuurlijk niet. Dat zeg je niet over iemand die als geneesheer of geneesvrouwe de artseneed heeft afgelegd.
Je wilt iemand die er zijn werk van maakt om 1 op 1 voor patienten te zorgen, niet in een stereotypisch loopje plaatsen. Dat zou geen recht doen aan de mens neuroloog.

Close Menu